Persoanele fizice care dețin o locuință cu destinație mixtă trebuie să depună o declarație până în martie 2016
Persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, dețin o locuință cu destinație mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL
Persoanele fizice care, din 31 decembrie 2015, dețin o locuință cu destinație mixtă, unde au înregistrat sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, trebuie să depună o declarație până la data de 31 martie 2016 chiar dacă nu își desfășoară activitatea acolo, precizează, luni, Ministerul Finanțelor Publice.
'Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună o declarație, până la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016—ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP 4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat în MO nr.972/29.12.2015. Exemplu: în cazul în care am o locuință cu destinație mixtă (în apartament) unde am înregistrat un sediu social ca persoana fizică autorizată sau ca un SRL, chiar dacă nu-mi desfășor activitatea acolo, trebuie să depun această declarație până la 31.03.2016. Așadar, nu toate persoanele fizice trebuie să depună această declarație!', precizează Ministerul Finanțelor.
Potrivit noului Cod Fiscal, clădire cu destinație mixtă este clădirea folosită atât în scop rezidențial, cât și nerezidențial.
Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 — 1,3% asupra valorii care poate fi determinată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință sau care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință. De asemenea, cota se poate aplica asupra valoarii finale a lucrărilor de construcții, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.
Cota impozitului pe clădiri se stabilește prin hotărâre a consiliului local. La nivelul Capitalei, această atribuție revine Consiliului General al Municipiului București.
Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.
În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi stabilită prin calcularea cotei, prin una din metodele de mai sus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate la clădirile rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice.
În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰