Antena Meniu Search
x

Autorităţile române au scăpat de sub control epidemia de pestă porcină

Autorităţile au scăpat de sub control epidemia de pestă porcină. O spun primarii satelor care ştiau încă de acum doi ani că virusul mortal a ajuns la graniţele României.

Vezi și

Autorităţile au scăpat de sub control epidemia de pestă porcină. O spun primarii satelor care ştiau încă de acum doi ani că virusul mortal a ajuns la graniţele României. Ei cred că e nevoie de o celulă de criză, care să adune, în ultimul ceas, la aceeaşi masă, cei mai buni specialişti. Până atunci, atât în zonele de focar, cât şi în cele în care se aplică doar restricţii, e haos.

15 animale au fost ucise la o stână din apropierea comunei Tunari, judeţul Ilfov. Iar drumul a fost închis cu o panglică agăţată de stâlpii de electricitate. 

Teoretic, pe o rază de 10 kilometri de la focar, între graniţele zonei de supraveghere, nimic nu trebuie să scape vigilenţei autorităţilor. În realitate, însă, virusul poate oricând să treacă de focar, cu "aprobare" de la primărie. 

Teoretic, accesul este interzis, practic masura e inutila. Proprietarii au voie sa intre aici si pot raspandi oricand virsul pestei porcine. 

Lupta cu virusul mortal se duce în hârtii şi în note informative care circulă între instituţii. În satele din ţară, fiecare acţionează după cum crede că e mai bine.

Nici autorităţile nu ştiu prea bine cât de eficiente sunt măsurile pe care le iau direct din manualul de combatere a pestei porcine.

Brumaru Veronica, director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare Ilfov: "Eu nu ştiu exact cam ce face fiecare. Încearcă să facă o prevenţie, într-un fel. S-au speriat şi vor să ajute şi să împiedice difuzarea virusului."

Alţi săteni şi-au tăiat deja animalele, pe ascuns. S-au le-au vândut. Aşa am ajuns să pierdem controlul epidemiei de pestă porcină.

Avem peste 700 de focare în toată ţara, cele mai multe în Tulcea.120 de mii de porci ar fi fost ucişi preventiv, în timp ce animale bolnave au fost aruncate de vii în gropi comune la marginea satelor. Autorităţile ştiau încă din 2015 că virusul mortal a ajuns la graniţele României.

Ştefan Ilie, primarul comunei Luncaviţa: "Vorbim in primul rand de incompetenta statului. Statul trebuia sa se pregateasca pentru acest virus, si cum putea decat prin eutanasiere, exterinarea daunatorilor care umbla nestingheriti."

Mistreţii trec şi acum Dunărea, dinspre Ucraina şi duc virusul tot mai departe, pe teritoriul ţării. Ministerul Apelor a anunţat că începe vânâtoarea. În realitate, însă, autorităţile se încurcă în hârtii şi aprobări. 

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro-Consumatori:  "Prea multa birocatie în procesul acesta de stopare a extindere a peste porcine. E nevoie de o celula de criza, de implicarea CSAT-ului."

Gabriel Predoi, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară: "Ne-am adunat 5 structuri si tu faci pe aia, pe aia cu degetul nu se face nimic."

Încă din martie, anul trecut, Comisia Europeană ne cerea să luăm măsuri ferme, mai ales la frontiere, ca să oprim virusul. Ţări ca Portugalia sau Polonia s-au luptat ani întregi cu pesta porcină. Le-au interzis oamenilor să crească porci în gospodării sau la stână. 

Epidemia a cucerit în doar o lună, teritorii noi pe harta României. Dacă în iulie aveam şapte judeţe cu focare de pestă porcină confirmate, în august numărul lor a crescut la zece. Cifrele oficiale ale autorităţilor din România nu corespund cu cele ale Comisiei Europene.

Oficialii de la Bruxelles au avertizat, încă de la începutul lunii, că în ţara noastră sunt focare în 13 judeţe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Autorităţile române au scăpat de sub control epidemia de pestă porcină