Antena Meniu Search
x

Video Peste 20 de mii de români vaccinați anti-Covid în fiecare zi, de mâine. Oficialii pregătesc deja a doua etapă de vaccinare

Peste 20 de mii de vaccinări anti-Covid în fiecare zi, în peste 300 de centre din ţară. Asta ar urma să se întâmple de mâine. După câteva zile de pauză, oficialii spun că aproape toate unităţile de vaccinare din judeţe încep activitatea de luni dimineaţă. În plus, se pregăteşte şi a doua etapă de vaccinare, a celor din grupele de risc.

Francesca Simionescu
de Francesca Simionescu

la 03.01.2021, 19:59

Vezi și
  • La finalul lunii ianuarie am putea avea peste 280 de mii de persoane vaccinate.
  • Asta ar însemna că a doua etapă, cea în care sunt incluşi vârstnicii, poate începe mai devreme decât era programat. 

Dacă până acum vaccinarea s-a făcut doar în spitalele mari şi Spitalele Covid, de mâine începe şi în celelalte unităţi medicale din ţară. Ar urma să fie imunizate zilnic aproximativ 20 de mii de persoane în peste 300 de centre.

Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: ”Vom putea vedea exact dinamica şi ritmul vaccinării săptămâna viitoare. Cred că atunci va fi o imagine cât se poate de reală a numărului şi ritmului de vaccinare zilnic în România, cel puţin pentru prima etapă de vaccinare. Şi, bazându-ne pe acest ritm de vaccinare, putem să estimăm mai bine când va fi oportun momentul de iniţiere a campaniei de vaccinare şi pentru categoriile la risc. Probabil, după a doua jumătate a lunii ianuarie”.

În teorie, la finalul lunii ianuarie am putea avea peste 280 de mii de persoane vaccinate. Asta ar însemna că a doua etapă, cea în care sunt incluşi vârstnicii, poate începe mai devreme decât era programat. 

Medicii de familie fac liste cu vârstnicii care vor vaccin

Iolanda Eros, medic de familie: ”Ne-au cerut să facem catagrafierea persoanelor de peste 55 de ani care doresc să fie vaccinate”.

Procentul de populaţie deja imunizat artificial plasează România în topul ţărilor europene cu rată mare de vaccinare anti covid, peste Franţa, Austria sau Finlanda. Odată cu intrarea în a doua etapă, există riscul ca ritmul de vaccinare să nu mai poată fi menţinut. 

Numărul de solicitări va creşte, iar sistemul se confruntă oricum cu lipsă de personal. Aşa că autorităţile pregătesc o ordonanţă de urgenţă ca să stabilească exact cum vor fi redistribuiţi medicii pentru a fi incluşi în campania de vaccinare.

Gindrovel Dumitra, grupul de vaccinologie SNMF: ”Fie prin detaşare, aici este cazul medicilor de la alte spitale care pot fi detaşaţi să lucreze în aceste centre, fie prin voluntariat şi aici vorbim de studenţi, rezidenţi, şamd, care pot participa la activităţile care le sunt accesibile din punct de vedere curricular. Şi, nu în ultimul rând, alţi medici care pot semna contracte de prestări servicii”.

Printre cei implicaţi, vor fi şi medicii de familie.

Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: ”Acest OUG la care faceţi referire este adresat pentru etapa a doua de vaccinare şi a treia, când se vor înfiinţa centre de vaccinare în afara unităţilor medicale”.

Francesca Simionescu, reporter Observator: ”Medicii de familie pot sa refuze să meargă să vaccineze?”

Valeriu Gheorghiță, coordonator campanie de vaccinare: ”Eu cred că lucrurile trebuie privite ca un demers naţional. Este un efort al tuturor”.

Doar că deocamdată nimeni nu a vorbit oficial nici cu medicii de familie, nici cu cei din sistemul privat.

Octavian Circa, medic de familie: Dacă mi s-ar propune să activez într-un centru de vaccinare, aş face acest lucru cu titlu benevol”.

Mihail Lala, director centru medical privat: ”Putem în 24 ore, în 7 zile, să ne organizăm logistic în tot ceea ce presupune echipamentele de care avem nevoie, personalul să beneficieze de training-ul de care este nevoie. Deci, noi suntem pregătiţi. Problema e că nu ne întreabă nimeni, nu ne cere nimeni ajutorul”.

Peste 14 mii de persoane au fost vaccinate împotriva coronavirusului de la începutul campaniei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Peste 20 de mii de români vaccinați anti-Covid în fiecare zi, de mâine. Oficialii pregătesc deja a doua etapă de vaccinare