Observator Special: Peste 3.000 de gospodarii din judetul Galati sunt construite in zone inundabile
Pentru multi oameni din Romania, primavara reprezinta un anotimp de care se tem mai mult decat de orice iarna, cat de crancena ar fi. Pentru ei, primavara nu inseamna ghiocei, fluturasi si berze, ci inundatii. Asta pentru ca o gramada de gospodarii au fost ridicate dupa ureche.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Numai in judetul Galati exista peste 3.000 de locuinte ridicate prea aproape de albiile raurilor. Dar, cu tot cu pericolul care pandeste la doar o aruncatura de bat, multi oameni nu vor nici in ruptul capului sa se mute in zone mai sigure.
Un rau poate fi sursa de hrana si chiar de prosperitate pentru o comunitate, dar si un adevarat blestem, asa cum au aflat oamenii din Sendreni, judetul Galati. Fiecare ploaie torentiala, fiecare topire de zapada poate provoca viituri, care matura casele din cale. Ce-i drept, si casele sunt construite de-a dreptul in albia Siretului.
Pana in 1989 s-a construit oriunde si oricum, fara ca autoritatile comuniste sa tina cont de potentialul pericol al zonelor inundabile. In aceasta situatie sunt si casele construite in vechea vatra a localitatii Sendreni, ridicate la mai putin de 200 de metri de raul Siret.
Iar oamenii acolo au ramas, desi inundatiile i-au ruinat de nenumarate ori. Numai familia Rogoz si-a vazut caminul inghitit de ape de opt ori. A preferat sa reconstruiasca de opt ori decat sa se mute din casa batraneasca.
La fel ca ei au patit cei mai multi oameni din localitatile invecinate. In intreg judetul exista 3.400 de case construite in zone inundabile. Desi din anii 90 nu s-a mai dat niciun fel de autorizatie de constructie, vidul legislativ nu permite crearea nicunei parghii legale care sa-i oblige pe oameni sa se mute.
Mai mult, stramutarea fortata, chiar daca ar veni in ajutorul oamenilor, contravine prevederilor Constitutiei, asa ca autoritatile fac ce pot. Dupa inundatiile care au maturat Galatiul in 2010, s-a luat decizia consolidarii digului. Doar ca pana acum, structura nu a fost pusa la nicio incercare majora.
Situatia nu exista doar in Galati. La nivel national, zeci de mii de locuinte sunt construite in apropierea raurilor, iar oamenii nu vor nici morti sa se mute, chiar daca sunt vecini cu pericolul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰