Peste un milion de români au sărbătorit Revelionul pe rit vechi

Publicat: 14.01.2019, 07:47.
Actualizat: 14.01.2019, 10:57

Sărbătoarea pe rit vechi a fost întâmpinată aşa cum se cuvine - cu petreceri în jurul meselor bogate şi cu un pahar de şampanie închinat la trecerea dintre ani. În Delta Dunării, pentru lipoveni au fost prilej să îşi etaleze straiele tradiţionale şi dansurile specifice.

Sărbătoarea pe rit vechi a fost întâmpinată aşa cum se cuvine - cu petreceri în jurul meselor bogate şi cu un pahar de şampanie închinat la trecerea dintre ani. În Delta Dunării, pentru lipoveni au fost prilej să îşi etaleze straiele tradiţionale şi dansurile specifice. De cealaltă parte, în Vaslui şi Suceava, Anul Nou a fost întâmpinat cu cete de urători şi sunet de zurgălăi.

La cumpăna dintre ani, potrivit calendarului iulian, lipovenii din Delta Dunării au ieşit sub cerul liber. Cu gânduri bune pentru noul an, după focul de artificii, au petrecut un Revelion pe rit vechi cu tot ce trebuie.

Vitali-Cristian Finoghen, primarul comunei Sarichioi: Aşa cum stă statutului ruşilor lipoveni bucuroşi de oaspeţi suntem şi în post, suntem şi în perioada de după post şi în perioadade sărbători.

Bărbaţii au purtat tunici colorate, iar femeile au purtat pe umeri şalul tradiţional.

Adrian Ampleev, deputatul ruşilor-lipoveni din România: Sărbătoarea aceasta are o conotaţie religioasă în sensul că în multe comunităţi noi sărbătorim Anul Nou, în prima zi a Anului Nou, adică pe 14 ianuarie, întrucât în toate bisericile ruşilor-lipoveni sunt slujbe.

Anul Noul a fost întâmpinat şi într-o comună din Vaslui, unde încă se ţine cont de sistemul calendaristic abolit de ţara noastră în mod oficial acum un secol. Cete de urători, capre şi urşi au colindat pe străzi, urmaţi de localnici.

Vasile Mariciuc, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui: Regăsim o sărbătoare extrem de veche şi care defineşte satul românesc, această comoară a noastră, fiind oarecum mai neobişnuiţi în sărbătorirea Anului Nou am venit cu bucurie.

Clinchtele de zurgălăi şi urările de Anul Nou au răsunat şi în comuna Drăguşeni din Suceava. Aici, colindătorii au ieşit pe uliţe încă de la primele ore ale dimineţii.

Peste un milion de români, cei mai mulţi dintre ei lipoveni şi sârbi, respectă tradiţiile pe rit vechi. Calendarul actual, gregorian, a fost conceput în secolul al 16-lea pentru a corecta diferenţele între durata anului astronomic şi cea a anului calendaristic.

Citește și
Extern • ieri la 21:25
Foto
Reticenţa faţă de vaccin este tot mai mică, în UE. Inclusiv românii sunt mai dispuşi să se vaccineze, decât erau în urmă cu o lună
recomandari pe a1.ro
De ce au purtat fostele Prime Doamne ale SUA mov la inaugurare. Secretul din spatele ținutelor care au fascinat întreaga lume
Extern • ieri la 21:20
Foto
Rusia acuză SUA de încurajarea protestelor violente care tulbură ţara

Top știri

O fetiţă de 10 ani din Italia a murit asfixiată, făcând provocarea ”jocul fularului” pe TikTok
1
Extern • pe 22.01 la 16:34

O fetiţă de 10 ani din Italia a murit asfixiată, făcând provocarea ”jocul fularului” pe TikTok

Tragedie cumplită în Italia, după ce o fetiţă de doar 10 ani a pierit în timpul unei provocări pentru contul ei de Tik-Tok. "Jocul fularului", cunoscut ca ”blackout challenge”, în care copiii îşi blochează respiraţia până la leşin, pentru a experimenta senzaţii tari, provoacă în fiecare an accidente, unele dintre ele mortale.

PARTENERI
Horoscop luni, 25 ianuarie. Berbecii găsesc oameni dispuși să îi ajute
spynews.ro
Jaf ca în filme, ziua în amiaza mare, pe drumurile din România. Imagini șocante! (Exclusiv)
gandul.ro
"I-am distrus tinerețea și m-a executat". Ce i-a facut o femeie lui Cristi Borcea. S-a dus la toți medicii, dar nu găsește tratament
antenasport.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
antenasport.ro
După o internare în spital pentru pneumonie, Ximena Duque se întoarce acasă
tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
11:17 Interdicţia în armată pentru persoanele transgender, impusă de Trump, ar putea fi ridicată în SUA 10:59 Prefectul Capitalei: Trebuia să relaxăm măsurile, altfel patronii ne-ar fi dat în judecată 10:45 O femeie a câștigat 60 de milioane de dolari, la loto, cu cifrele visate de soț în urmă cu 20 de ani 10:22 Un bărbat din Vaslui şi-a dat de mai multe ori foc la casă, însă pompierii o stingeau repede, de fiecare dată. Aseară a reuşit, într-un final 10:03 Alertă de vreme severă emisă de ANM. Cod galben în 35 de judeţe, meteorologii anunţă vânt puternic şi ninsori viscolite 9:30 Ce vrea să facă Nicuşor Dan cu banii obţinuţi din reclamele de pe autobuze, după ce va renunța la inscripțiile de până acum 9:21 Ieşise la o întâlnire cu un bărbat cunoscut pe net, când a observat un detaliu ciudat în reflexia ochelarilor săi: „Aş vrea să fie o glumă” 9:10 Român din Italia, acuzat că a batjocorit și bătut până la moarte o fetiță de 18 luni. Matteo Salvini: "Castrare chimică, fără milă!" 9:07 Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România ar putea primi o distincţie importantă, la nivel european 9:00 Horoscopul zilei, 25 ianuarie 2021. Dragostea le bate la uşă Fecioarelor
CITEȘTE PE A1.ro
O mai recunoști? Cum arată doamna Cristina, mama lui George de la MPFM 2, la 8 ani de la terminarea show-ului
A1.RO
Așa arăta când doctorii i-au mai dat doar 12 luni de trăit. Cum s-a transformat Alysson Wilson după ce a slăbit 190 de kg
A1.RO