Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Piața imobiliară reacționează la pandemie. Ce spun specialiştii

Situaţia economică este incertă. Aşadar, este aceasta o perioadă bună să ne cumpărăm o locuinţă? Au scăzut preţurile suficient de mult din cauza pandemiei astfel încât să ne permitem un apartament?

de Alex Prunean

la 15.09.2020 , 17:56

  • Începutul pandemiei a adus o stagnare a tranzacţiilor cu locuinţe.
  • Odată cu relaxare măsurilor restrictive, piaţa imobiliară a primit o gură de oxigen.

Este momentul potrivit pentru o astfel de investiţie? Sunt întrebări pe care şi le pun acum cei care vor să se mute în casă nouă. Specialiştii au răspunsurile, doar că acestea depind şi de resursele proprii şi de compromisurile pe care clienţii sunt dispuşi să le facă.

În Cluj-Napoca, unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară, începutul pandemiei a adus o stagnare a tranzacţiilor cu locuinţe. Însă, odată cu relaxare măsurilor restrictive, piaţa imobiliară a primit o gură de oxigen.

Darius Dascal - agent imobiliar: In timpul pandemiei, majoritatea clientilor din cauza faptului ca au stat in izolare, numarul tranzactiilor a scăzut. Momentan, preturile si tranzactiile sunt in perimetri noramli.

Vezi și

Deşi au rămas neschimbate faţă de începutul anului, mulţi consideră că preţurile locuinţelor din Cluj-Napoca sunt supraevaluate. Doar în noile cartiere de la periferia oraşului şi din suburbii preţurile sunt mai mici, dar asta vine la pachet cu anumite compromisuri. 

În urmă cu doi ani Simona a cumpărat cu 40.000 de euro un apartament cu două camere în afara oraşului, nu departe de cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca.

Simona: Dezavantaje ar fi în principal lipsa locurilor de joaca, lipsa gradinitelor, scolilor si faptul ca suntem dependenti de masina. Este autobuz dar circula destul de rar.

Dacă ar fi să aleagă din nou, ar prefera să plătească un preţ mai mare pentru un apartament într-o zonă cu infrastructură dezvoltată.

Simona: Momentan ma gandesc prin prizma copilulului. Când am achitionat aici m-am gandit prin prizma noastra a adultilor

Şi la Timisoara, pandemia a îngheţat preţul locuinţelor, dar a modificat preferinţele cumpărătorilor.

Tinerii banatenti de pana in 35 de ani prefera apartamentelel de la marginea orasului care au suprafete generoase de pana la 60 de metri patrati si care ajung sa coste chiar si 90.000 de euro.

Ovidiu Blidariu - agent imobiliar: Sunt foarte multi clienti care isi aduna foarte multe informatii in perioada de fata si vor sa vada ce o sa se intample pe contextul neclaritatii economice

În luna august s-au vândut aproape 45.000 de locuinţe, cele mai multe în Bucureşti, Cluj, Braşov, Ilfov şi Timiş.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Ştiri sociale » Piața imobiliară reacționează la pandemie. Ce spun specialiştii