Piaţa românească, invadată de fructe şi legume crescute cu hormoni
Cât de sănătoase sunt roşiile româneşti, se întreabă tot mai mulţi români, acum când pieţele sunt invadate de legume crescute în solarii. În goana după un profit rapid, sunt agricultori care coc forţat legumele şi fructele, avertizează specialiştii în horticultură.
Cât de sănătoase sunt roşiile româneşti, se întreabă tot mai mulţi români, acum când pieţele sunt invadate de legume crescute în solarii. În goana după un profit rapid, sunt agricultori care coc forţat legumele şi fructele, avertizează specialiştii în horticultură. Chiar şi pepenii pot fi umflaţi artificial. Există însă câteva secrete care ne ajută să deosebim marfa de calitate de cea periculoasă.
"Nu avem sămânţă, avem de-a face cu un ţesut gelatinos verzui neevoluat şi pe urmă pulpa e de un roşu grena", sunt semnele care ne indică faptul că am cumpărat o roşie crescută cu hormoni.
Deşi cultivate în România, multe tomate ascund un cocktail de substanţe chimice, spun specialiştii de la Staţiunea de cercetare pentru Legumicultură din Buzău.
Pentru ca recolta să fie gata mai devreme, deci preţul de vânzare mai crescut, pot fi agricultori care transformă în doar trei zile o roşie crudă într-una numai bună de pus pe tarabe.
- Când pică Paştele în 2026 şi în următorii ani
- 3 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 3 aprilie, Sfântul Nichita Mărturisitorul. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, joi 3 aprilie. Ce nu trebuie să ratezi
- 2 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Se recurge la acest gest cu ajutorul unor substanţe interzise în Europa de ani buni, dar pe care le găsim uşor de vânzare la o primă căutare pe internet.
În lipsa unor analize de laborator, e greu să ne dăm seama dacă legumele sunt naturale.
Substanţele se acumulează în organism, iar pe termen lung pot apărea complicaţii.
Proaspăt apăruţi în supermarketuri şi pieţe, şi unii pepeni pot fi umflaţi cu stimulatori de creştere, spun specialiştii, sau sunt recoltaţi înainte să se coacă.
Aşa că dacă pepenele pe care l-aţi cumpărat are miezul crăpat, aruncaţi-l la gunoi. Iar coaja sa trebuie să fie cât mai lucioasă. Atenţie şi la punctul de coacere. Se află în partea opusă cozii şi trebuie să fie neapărat galben.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰