Antena Meniu Search
x

Piaţa românească, invadată de fructe şi legume crescute cu hormoni

Cât de sănătoase sunt roşiile româneşti, se întreabă tot mai mulţi români, acum când pieţele sunt invadate de legume crescute în solarii. În goana după un profit rapid, sunt agricultori care coc forţat legumele şi fructele, avertizează specialiştii în horticultură.

de Redactia Observator

la 09.07.2019, 21:03

Vezi și

Cât de sănătoase sunt roşiile româneşti, se întreabă tot mai mulţi români, acum când pieţele sunt invadate de legume crescute în solarii. În goana după un profit rapid, sunt agricultori care coc forţat legumele şi fructele, avertizează specialiştii în horticultură. Chiar şi pepenii pot fi umflaţi artificial. Există însă câteva secrete care ne ajută să deosebim marfa de calitate de cea periculoasă. 

"Nu avem sămânţă, avem de-a face cu un ţesut gelatinos verzui neevoluat şi pe urmă pulpa e de un roşu grena", sunt semnele care ne indică faptul că am cumpărat o roşie crescută cu hormoni.

Deşi cultivate în România, multe tomate ascund un cocktail de substanţe chimice, spun specialiştii de la Staţiunea de cercetare pentru Legumicultură din Buzău. 

Pentru ca recolta să fie gata mai devreme, deci preţul de vânzare mai crescut, pot fi agricultori care transformă în doar trei zile o roşie crudă într-una numai bună de pus pe tarabe. 

Se recurge la acest gest cu ajutorul unor substanţe interzise în Europa de ani buni, dar pe care le găsim uşor de vânzare la o primă căutare pe internet. 

În lipsa unor analize de laborator, e greu să ne dăm seama dacă legumele sunt naturale.

Substanţele se acumulează în organism, iar pe termen lung pot apărea complicaţii. 

Proaspăt apăruţi în supermarketuri şi pieţe, şi unii pepeni pot fi umflaţi cu stimulatori de creştere, spun specialiştii, sau sunt recoltaţi înainte să se coacă.

Aşa că dacă pepenele pe care l-aţi cumpărat are miezul crăpat, aruncaţi-l la gunoi. Iar coaja sa trebuie să fie cât mai lucioasă. Atenţie şi la punctul de coacere. Se află în partea opusă cozii şi trebuie să fie neapărat galben. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Piaţa românească, invadată de fructe şi legume crescute cu hormoni