Antena Meniu Search
x

Pictoriţa Lucia Trifan, recunoscută în toată lumea pentru operele sale, a revenit, după 40 de ani, în România

Expune aici singurele 40 de taboluri care i-au mai rămas. Pentru că locuinţa şi atelierul ei de pe insula Saint Martin au fost devastate de uragane.

Vezi și

Expune aici singurele 40 de taboluri care i-au mai rămas. Pentru că locuinţa şi atelierul ei de pe insula Saint Martin au fost devastate de uraganele de luna trecută. Femeia mai are acum doar lucrările pe care le trimisese în România pentru vernisajul din această seară.

"Lucrez fără schiţă, fără să ştiu dinainte ce fac, îmi pregătesc vopselele." "Fantoma din adâncuri" este una dintre inspiraţiile Luciei. Şi unul dintre cele 40 de tablouri care au ajuns în Bucureşti luna trecută, cu câteva zile înainte ca urganaul Irma să îi lovească locul unde picta de mai bine de 30 de ani. 

"Când a luat acoperişul, aşa a rămas. Unele a căzut, unele s-au rupt. Pentru că ştiam că vine uraganul, m-am asteptat, noi în fiecare an avem tensiunea asta, în sezonul urganaelor. A fost unul cel putin la fel de mare în 95, eram acolo, si atunci am pierdut tot. Nu am putut nici să plâng, nici să mă jelesc, nu are sens, nimeni nu poate sa înteleagă ceea ce trăieşti tu."

Lucia este din Focşani şi a început să picteze abia când a ajuns pe insulă. Viaţa ei, însă, a fost mai mult decât o aventură. A locuit în Germania, în Spania, iar pe insulă a ajuns după ce s-a angajat pe vapor. "Un neamţ care avea vapor şi i-am zis că vreau sa merg şi eu. A zis că are nevoie de bucatareasă şi am zis: gătesc eu. Eu nu stiu sa gătesc!"

Pe acelaşi subiect

Primele picturi au fost despre viaţa localnicilor. Le vindea turiştilor şi a avut succes. Apoi s-a extins, a fost inspirată de natură, şi a expus în marile galerii din New York, Paris şi Amsterdam. 

Nu ştie însă dacă e pregătită să se întoarcă acasă. Cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie va rămâne, împreună cu tablourile ei, la galeria din Piaţa Romană. 

La iarnă, va înfrunta şi realitatea. Vrea să vadă cu ochii ei ce a mai rămas din ce a văzut în fotografii. Ce a mai rămas din atelierul ei de suflet.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Pictoriţa Lucia Trifan, recunoscută în toată lumea pentru operele sale, a revenit, după 40 de ani, în România