Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Proprietarii de restaurante își vând afacerile, din cauza pierderilor înregistrate în acest an

Lacăt pe uşile restaurantelor din Capitală. Patronii se tem că cel puţin jumătate dintre localuri vor fi închise definitiv, în condiţiile în care au fost din nou lovite de restricţii. Deja internetul e plin de anunţuri cu vânzări de restaurante fără terase. Doar că nu se înghesuie cumpărătorii, în condiţiile în care industria a înregistrat pierderi uriaşe în 2020. Iar oamenii cred că situaţia va fi tot mai rea.

de Alexandra Marin

la 08.10.2020 , 21:23

  • O treime dintre restaurantele din centrul Capitalei sunt de vânzare.
  • 3.000 dintre restaurantele din București nu s-au deschis după ieșirea din starea de urgență.

Aşa arăta Centrul Vechi al Capitalei astăzi. Pustiu. La fel cum vor fi şi portofelele celor care lucrau aici în restaurante, închise acum pentru a doua oară de la începutul anului. 

În Bucureşti există aproape 12.000 de restaurante. Dintre acestea, aproximativ 5.000 riscă să rămână complet închise. În momentul de faţă, în zona centrală a Capitalei, 1 din 3 restaurante este deja scos la vânzare!

Numărul anunţurilor prin care patronii încearcă să-şi vândă afacerile creşte în fiecare zi. 

Vezi și

Agent de vânzare: Centrul Vechi, Piaţa Unirii. Terasă. Restaurant pentru 80 de persoane. Preţul e negociabil. Noi avem vreo trei restaurante de vânzare.

În realitate, nu toţi pun anunţuri. Sunt mulţi, însă, cei care ar vinde şi mâine afacerea, dacă ar avea un cumpărător.

Daniel Mischie, preşedinte HORA: La nivel naţional există 40.000 de locaţii în această industrie. 30% din locaţiile din industria ospitalităţii nu au mai fost deschise după lockdown. Adică 12.000 de locaţii, dintre care 3.000 sunt doar în Bucureşti.

Chiar dacă pe hârtie sunt doar cifre, în realitate sunt poveşti. 

Marius, ospătar: Oricum nu o să mai fie ce a fost. Vine iarna, nu ne mai plimbăm pe străzi. Dar măcar ai rămas cu un loc de muncă, e adevărat. Am colegi care au rămas acum fără job. Acum, săptămâna asta, da.

Simona, proprietară bistro: 16 angajaţi înseamnă 16 familii. Nu ne dorim să dăm oameni afară.

Simona şi-a investit toţi banii şi tot timpul în bistro-ul ei. Are norocul că nu plăteşte chirie, însă chiar şi aşa, ca tuturor, îi e greu să gestioneze tot ce i se întâmplă. 

Simona, proprietară bistro: Mulţi vor să îşi vândă business-urile. Mulţi. De ce să neg că poate şi nouă ne-a trecut prin minte acest gând, dar încercăm să rezistăm. Suntem speriaţi, debusolaţi, dezamăgiţi. Am zis că dacă separăm mesele, punem plexiglas, punem verdeaţă între mese putem funcţiona. Uite că nu putem funcţiona.

Mâine, reprezentanţii HORECA vor avea o nouă întâlnire cu premierul, iar zilele următoare urmează să conteste decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de închidere a restaurantelor. 

Alexandra Marin Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Proprietarii de restaurante își vând afacerile, din cauza pierderilor înregistrate în acest an