Antena Meniu Search
x

Plajele de pe litoralul romanesc al Marii Negre ar putea deveni o amintire

Plajele de pe litoralul romanesc al Marii Negre ar putea deveni o amintire. In fiecare an, marea fura si cate trei metri de nisip, mai ales in sud. Dezastrul de la malul marii se vede, cel mai bine, dupa furtunile din ultimele zile.

Vezi și

Atunci marea a crescut cu jumatate de metru si valurile au ajuns pina la terasele de pe faleza.

Furtuna din ultimele zile a maturat litoralul. La Eforie, vantul a suflat cu putere si a impins valurile pana pe terasele de pe faleza. In Eforie Sud, unde valurile au doborat o pescarie, marea se apropie cu pasi repezi de un dig improviza.

Din cauza furtunii, abia daca mai poti vedea la un metru distanta. Totul e cenusiu, iar marea s-a umflat cu peste o jumatate de metru.

La Mamaia, valurile au inaintat cu peste patru metri pe uscat, iar in unele locuri nisipul aproape nu se mai vede. Asa ca masinile care curata zona trec prin apa ca sa strabata plaja dintr-un capat in altul.

“Nivelul (n.r. – marii) a crescut cu o jumatate de metru, iar pe plaja a inaintat probabil cu 3-4 metri”, este de parere cercetatorul marin Viorel Malciu.

Acum se vad cel mai bine efectele eroziunii care a macinat plajele. Consolidari nu s-au facut, iar digurile de protectie au fost ridicate in urma cu peste 30 de ani. Asa ca, in fiercare an, am pierdut cate putin din litoral.

De cativa ani, plaja devine tot mai ingusta. Cel mai bun exemplu e statiunea Mamaia, care a pierdut 2 metri de plaja numai anul trecut.

 “Sunt locuri in care marea a avansat foarte puternic. Multe dintre faleze s-au prabusit, afectand si constructiile civile”, a declarat Simion Nicolaev, director Institutul de Cercetare Marina.

Specialistii vorbesc despre 12 puncte critice pe litoralul Marii Negre. Unde marea a inghitit din tarm, in medie, intre cinci si zece metri. Pana anul trecut! De la Mamaia, Constanta si Eforie Sud pana la Mangalia, 2 Mai si Vama Veche.

In capatul celalalt al litoralului fenomenul este exact invers. Asa ca, nu e exclus, ca in anii urmatori, litoralul sa se mute spre nord, unde plaja a castigat lupta cu marea. In zona Sulina, Sfantu Gheorghe, marea s-a restras, iar uscatul a avut castigari de teritoriu pe 60 de hectare.

Ce se intampla cu sudul insa? Care a pierdut, tot pana anul trecut, 50 de hectare de plaja. Dintr-o zona-magnet pentru turisti in lunile de vara. Dupa 30 de ani de indiferenta, autoritatile au trecut la treaba.

“Vom largi plajele. Plaja va avea cu 33 de hectare fata de ce are in momentul actual”, a declarat Catalin Anton, purtator de cuvant ABDL Constanta. Fara aceste lucrari riscam ca, in urmatorii 20 de ani sa pierdem inca 40 de metri de plaja.

La Constanta, fenomenul marii inaintate e cel mai vizibil la o terasa din Mamaia. E o zona in care, din cauza problemelor frecvente, acum s-a inaltat si un fel de dig din saci de nisip.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Plajele de pe litoralul romanesc al Marii Negre ar putea deveni o amintire