Antena Meniu Search
x

Plasticul, inamicul care ucide animale și poluează mediul

Avem amenzi, n-avem vinovaţi. Lipsa de respect pentru natură duce de prea multe ori la adevărate tragedii. Ajuns în ape, plasticul ucide. Este o realitate cu care se luptă organizaţiile de mediu. Un baraj montat pe râul Jiu arată şi greutatea dezastrului - în doar patru luni, de aici, au fost colectate peste două tone de plastic. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 28.10.2020, 23:22

Vezi și
  • Pe râul Jiu a fost construit un baraj lung de aproape 100 de metri ce opreşte deşeurile din plastic și nu numai
  • Un milion de păsări şi o sută de mii de specii marine mor în fiecare an după ce ingerează plastic
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Dincolo de plasa care filtrează apa vedem doar dezastrul de la suprafaţă. Voluntarii proiectului "Ape fără plastic" încearcă să schimbe situaţia. 

Dan Mirea, reprezentant ONG: Plasticul, precum ştie toată lumea, nu dispare. Se transformă în bucăţi din ce în ce mai mici sub acţiunea soarelui, a apei, până la nivelul de microplastic. Microplastic pe care îl putem găsi în apa de băut.

Simona Danciu, voluntar: Încercăm să facem o mică parte şi să ne implicăm în schimbarea acestui lucru. 

În urmă cu patru luni, voluntarii au montat pe râul Jiu un baraj lung de aproape 100 de metri care opreşte deşeurile ce vin din amonte. Ca să nu cedeze sub greutatea gunoiului, o dată pe lună este nevoie ca pet-urile, sticlele, buştenii sau alte deşeuri aruncate la întâmplare să fie pescuite din ape. 

Două tone de deşeuri, majoritatea din plastic, au fost deja oprite de acest baraj, din luna iunie şi până acum. Target-ul unui an întreg este să fie colectate din acest loc de pe râul Jiu zece tone de deşeuri. 

Amenzi uriașe, vinovații sunt rareori prinși

Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei, în cazul persoanelor fizice, şi până la 75.000 de lei, pentru firme. Degeaba însă. De cele mai multe ori, vinovaţii nu sunt prinşi. Mai ales când deşeurile sunt purtate de ape sute sau chiar mii de kilometri.

Daniel Naicu, inginer ABA Jiu: Sticle aruncate de oameni, de pescari, deşeuri aruncate de oamenii care nu respectă legea şi aruncă în cursurile de apă. Noi nu putem depista poluatorul. 

Potrivit asociaţiilor de mediu, acest tip de poluare este unul dintre cele mai mari dezastre ecologice. Un milion de păsări şi o sută de mii de specii marine mor în fiecare an din cauza plasticului ingerat. Mai mult decât atât, fiecare dintre noi consumă anual 70.000 de microparticule de plastic.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Plasticul, inamicul care ucide animale și poluează mediul