Antena Meniu Search
x

Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi scăzute și ploi abundente în toată România

După luni de zile fără strop de ploaie, furtunile pun stăpânire pe România în acest weekend. Peste câteva ore, vijeliile, ploile torenţiale şi vântul vor străbate ţara de la vest la est. Meteorologii au emis coduri portocalii şi galbene de vreme rea în toată ţara, iar hidrologii, avertizări de inundaţii pe râuri. Duminică, în ziua alegerilor, vremea se îndreaptă.

de Redactia Observator

la 25.09.2020, 20:01

Vezi și
  • Trei sferturi din România va fi sub cod portocaliu de ploi abundente.
  • România va fi traversată de o furtună formată în Oceanul Atlantic.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

În Dobrogea, după două luni de secetă, a început să plouă. Şi a plouat. Într-o oră, au căzut 40 de litri pe metrul pătrat, cât pentru o lună întreagă. În localitatea Siliştea din Constanţa câmpurile au fost inundate, iar şuvoaiele au ajuns pe drum. Şi în comuna Băneasa, străzile s-au transformat în râuri, iar maşinile au rămas blocate în apă. 

De la noapte, vremea se strică în toată ţara. O furtună formată în Oceanul Atlantic a traversat continentul şi se îndreaptă spre România. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: Sistemele atmosferice care au adus vremea instabilă din jumătatea vestică a Europei, ajung în orele următoare şi în cea de est, care a avut parte de vreme bună datorită unui anticiclon aflat în această zonă. Din acest motiv, furtunile vor traversa România în acest weekend, tot de la vest la est. 

Trei sferturi din ţară va fi sub cod portocaliu de ploi torenţiale, vijelii şi grindină. La munte, vor cădea chiar şi 90 de litri pe metru pătrat. În Bucureşti, ploile vor ajunge sâmbătă noapte. Furtunile ar putea aduce noi viituri. Hidrologii au emis avertizări de inundaţii pe râuri din 25 de judeţe. 

Simona Căpşună, meteorolog Observator: În afară de cantităţile mari de apă care vor cădea în timp scurt, de interes este şi vântul. Acesta va sufla cu putere în toată ţara, la munte va avea putere de uragan, dar şi la mare va sufla foarte tare, motiv pentru care apa se va răci rapid, cu 2-3 grade faţă de zilele precedente.

Furtunile şi vijeliile se opresc duminică, în ziua alegerilor. Va mai ploua slab doar la munte şi din loc în loc în Transilvania şi Moldova. Vremea rămâne însă rece. Doar în sudul ţării va fi cald, temperaturile vor atinge duminică 25 de grade. 

Săptămâna viitoare va fi şi ea sub semnul ploilor. Vom avea temperaturi normale, de toamnă, cu maxime de 20 de grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Sfârșitul de săptămână vine cu temperaturi scăzute și ploi abundente în toată România