Ploile au umplut pădurile cu ciuperci. Recomandarea specialiştilor
Ploile de săptămâna trecută au umplut pădurile cu ciuperci: hribi, gălbiori sau mânătărci. Sunt mii de ciuperci delicioase care ajung mai ales pe mesele străinilor.
- Deşi pare uşor, culesul ciupercilor nu este pentru oricine.
- Specialiştii recomandă să nu le consumaţi decât dacă provin dintr-o sursă sigură
Italienii, francezii şi nemții sunt principalii consumatori de ciuperci provenite din pădurile româneşti. Atenţie, însă, nu oricine poate distinge ciupercile bune de cele otrăvitoare.
Aşa că specialiştii recomandă să nu le consumaţi decât dacă provin dintr-o sursă sigură.
Deşi pare uşor, culesul ciupercilor nu este pentru oricine. Cei care pornesc în căutarea delicateselor trebuie să se asigure că şi-au făcut bine temele.
Unele ciuperci sunt otrăvitoare şi nu ar trebui preparate sub nicio formă. Însă uneori diferenţele sunt greu de sesizat, aşa că specialiştii recomandă să cumpărăm doar din surse sigure.
De câțiva ani, Tudor Duroi vinde hribii culeşi de el peste hotare. Înainte să plece la clienţii străini, ciupercile trec prin mai multe procese: sunt curăţate, tăiate şi apoi ambalate.
Şi în Mureş, crângul s-a umplut de ciuperci. Specialiştii avertizează că, uneori, chiar şi ciupercile despre care ştim sigur că sunt comestibile pot provoca probleme de sănătate.
Ioan Ivanici, medic: Ştim ca in decursul anilor si ciupercile au cunoscut modificari genetice, cele care par a fi cunoscute sunt otravitoare samd
Printre simptomele toxiinfecţiei cu ciuperci se numără tulburările gastrice, neurologice şi, în cazuri severe, chiar coma.
Comercializarea ciupercilor de pădure poate fi însă o afacere profitabilă. Preţul soiurilor crescute spontan depăşeşte 50 de lei pe kilogram.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰