Antena Meniu Search
x

Video Ploşniţele au pus lacătul pe Biblioteca Naţională. Angajaţii, acuzaţi că vor să-şi ia o vacanţă mai lungă. Director: "Este o problemă destul de serioasă"

Ploşniţele pun lacătul pe Biblioteca Naţională până în septembrie. Insectele au invadat parterul clădirii, iar directorul spune ca dezinsecţia va dura destul de mult. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 14.07.2023, 20:56

Vezi și

Paraziții au fost depistați pe unele banchete de la parterul clădirii, în aria care deservește publicul, aşa că instituţia a luat decizia să închidă de luni până în lunaseptembrie. 

Alin Stan, reporter Observator: Biblioteca Naţională a României îşi va închide porţile pe data de 17 iulie şi se va redeschide pe data de 4 septembrie. Motivul pentru care cea mai mare bibliotecă din ţară nu va mai primi vizitatori este legat de invazia ploşniţelor, acestea fiind găsite la parterul clădirii. 

Angajaţii, acuzaţi că vor să-şi ia o vacanţă mai lungă

Unii internauţi i-au acuzat pe angajaţi că vor să-şi ia o vacanţă mai lungă şi dau vina pe insecte. Reprezentanţii bibliotecii spun că nu e de glumă.

Pe acelaşi subiect

Adrian Cioroianu, director Biblioteca Naţională: Este o problemă destul de serioasă în care mai multe biblioteci şi muzee din Europa s-au confruntat de-a lungul anilor. Şi dezinsecţia nu este chiar simplă într-un spaţiu atât de extins. Biblioteca Naţională are 1.008 de permise. Acest trafic uman şi căldurile de la sfârşitul lunii iunie, început de iulie, sunt cauze care probabil afectează. 

Insectele parazite se instalează în saltele, mobilă sau sub parchet. "Aveam ploşniţe de lemn în toată mobila. Am stat o perioadă la altcineva şi era o soluţie foarte puternică şi aşa am scăpat de ele", povesteşte o femeie. "Noaptea ieşeau. Umblau pe pereţi, pe noi", adaugă alta.

Ploşniţa iese noaptea pentru a se hrăni

Ploşniţa iese noaptea pentru a se hrăni, iar în timpul zilei rămâne ascunsă. Experţii în dezinsecţie spun că sunt tot mai multe solicitări, iar insectele se găsesc inclusiv în marile hoteluri sau în mijloacele de transport în comun. 

Robertina Dumitru, manager firmă de dezinsecţie: Din păcate, nu poţi să scapi făcând singur acasă neprofesionist. Trebuie făcute 3 dezinsecţii la interval de 7-10 zile distanţă. Există câteva substanţe care au efect ovocid, adică care omoară ouăle.

Mușcăturile de ploșnită sunt inițial nedureroase

Mușcăturile de ploșnită sunt inițial nedureroase. Frecvent, sunt localizate la nivelul feței, gâtului și membrelor. Apar ca niște umflături mici, roșii şi provoacă mâncărime. Se vindecă după tratament local în maxim 2 săptămâni.

Gabriel Nistor, medic infecţionist: Unele înţepături pot să dea şi reacţii alergice. Cel mai adesea vorbim de reacţii alergice locale. Putem folosi de la farmacie soluţii care să ne ajute împotriva iritaţiei, a pruitului şi putem să luăm şi tratament simptomatic.

Specialiştii recomandă ca hainele murdare să fie depozitate în recipiente sigilate. De asemenea, lenjeria de pat ar trebui spălată săptămânal la temperaturi cât mai ridicate și uscată corespunzător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Ploşniţele au pus lacătul pe Biblioteca Naţională. Angajaţii, acuzaţi că vor să-şi ia o vacanţă mai lungă. Director: "Este o problemă destul de serioasă"