Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Poliția Română a demarat o campanie pentru a-i avertiza pe oameni în legătură cu furturile din locuințe

Vând tablou, laptop sau ceasuri de valoare -la preţuri mici, dar disponibile curând. Aşa sună anunţurile de pe un cont de socializare care a stârnit revolta în mediul online. Mesajele fac, de fapt, parte dintr-o campanie a Poliţiei Române de prevenire a furturilor din locuinţe. În cele două luni de stare de urgenţă am fost tentaţi să postăm chiar turul caselor noastre, fără să ne gândim că-i ajutăm pe infractori să intre la pont.

de Redactia Observator

la 04.06.2020 , 00:00

  • Poliția Română atrage atenția în legătură cu ce postăm pe internet.

Mirela Retegan: Eu nu am realizat că noi, în dorința noastră de a fi foarte deschiși, ne deschidem ușile și le dăm posibilitatea infractorilor să ne găsească și să plece cu lucrurile de la noi din casă. A fost cel mai rece duș pe care eu l-am avut în pandemia asta.

Aşa reacţionezi când realizezi că oricine îţi poate cunoaşte casa doar din ceea ce postezi pe internet. La fel de uşor poţi să devii o victimă a hoţilor. 

Mirela Retegan: Imaginează-ți că eu mi-am construit în prima perioadă din pandemie un traseu să-mi fac cei 10.000 de pași și eu am filmat tot traseul. Numai cine nu dorea nu putea să vadă ceea ce aveam eu în casă.

Vezi și

Asta au făcut mulţi, în cele două luni de stare de urgenţă, când au stat mai mult ca niciodată în case. De la această premisă a plecat şi campania Poliţiei Române care a creat conturi false de Facebook şi de Instagram sub numele LUIS CALIFICATU şi a postat fotografii reale cu un mesaj diferit. 

Sorin Stănică, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității: Am fost contactați în privat pentru cumpărarea unor obiecte de valoare care erau expuse la prețuri foarte mici și așteptăm să ne întâlnim cu cumpărătorii. Au dat report? Mai ales utilizatorii care au fost vizați de noi cu fotografiile au fost foarte mulți sfătuiți să raporteze conturile.

În acest demers s-a implicat DJ-ul Niculae Andrei. 

Niculae Andrei, DJ: A fost şocant. Să mă gândesc că cineva ar putea să îmi ia pozele şi să se gândească: "Ok, Andrei stă acolo, are lucrurile astea în casă, hai că dau o spargere".

Sorin Stănică, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității: A crescut numărul de postări ale utilizatorilor pe reţelele de socializare şi foarte multe dintre aceste postări sunt făcute de acasă, din mediul familial şi pe lângă mesajul pe care utilizatorul vrea să îl transmită ele spun şi alte lucruri. 

Fie că vorbim de o poză sau de un clip video pe care-l facem pentru site-urile de socializare, avem grijă ca noi să arătăm bine. Fie ignorăm ce este în spatele şi în jurul nostru, fie credem că acel cadru arată mult mai bine aşa. Un laptop, un telefon mobil, portofelul, caseta de bijuterii, ceasul, geanta, ochelarii, bijuteriile. Toate pot fi de fapt bunuri pe care să le sustragă și ulterior să le valorifice. 

Chiar dacă furturile din locuinţe au scăzut în această perioadă, Poliţia a făcut această campanie preventivă pentru că, odată cu relaxarea măsurilor, oamenii vor ieşi din case, vor pleca în vacanţe şi ar trebui să fie atenţi la ce postează. 

Tot prin intermediul internetului, după prezentarea bunurilor de valoare, i-ar putea anunţa pe hoţi şi când nu mai sunt acasă şi ar putea pica victime sigure.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Poliția Română a demarat o campanie pentru a-i avertiza pe oameni în legătură cu furturile din locuințe