Un polițist din Reșița ar fi imobilizat un bărbat prin metoda care a dus la decesul lui George Floyd (Video)
Anchetă internă în Poliţia Română, după ce un poliţist din Reşiţa a imobilizat un tânăr prin aceeaşi metodă care a dus la moartea americanului George Floyd. Bărbatul, bănuit că a fost implicat într-un conflict, a fost ţinut la pământ de agent cu genunchiul pe gât. Între timp, alţi doi poliţişti îl încătuşau. Abia după ce imaginile tulburătoare au ajuns în presă, corpul de control intern a început verificări.
- Șefii din Poliția Română au demarat o anchetă în acest caz.
- Moartea lui George Floyd a dus la ample proteste de stradă în Statele Unite.
Sprijinit cu mâna de un stâlp, un poliţist îmbrăcat în haine de civil stă cu genunchiul pe gâtul unui tânăr. Este una dintre manevrele de imobilizare pe care poliţiştii le învaţă încă din şcoală.
Dar care e limita dintre procedură şi abuz? În imagini, tânărul pus la pământ este cu faţa în sus. Medicii spun că în această poziţie, riscurile sunt extrem de mari.
Tudor Ciuhodaru, medic specializat în medicină de urgență: Este o zonă extrem de sensibilă şi aţi văzut insuficienţă respiratorie acută. Să vă reamintesc filmele acelea de karate în care o banală sau o manevră aplicată brusc la nivelul cartilajului duce la insuficienţă respiratorie acută. Pe de altă parte, nici compresia latero-cervicată nu este lipsită de riscuri. Depinde de forţa impactului şi de mecanismul de aplicare.
Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol: Nu ne dăm seama după filmare dacă a şi exercitat presiune sau doar a fixat genunchiul în aşa fel încât persoana să nu poată să-şi ridice capul din pământ, nu putem vorbi despre existenţa unui risc. Fixarea propriu-zisă cu genunchiul la sol este o procedură împrumutată din judo.
În sporturile de contact, recomandarea este ca cel imobilizat să fie pus pe burtă, iar apoi ţinut cu genunchiul. Când agresorul e pe spate, imobilizare se face tot cu genunchiul, dar în piept.
Intervenţia poliţistului din Reşiţa a aprins rapid spiritele în mulţime.
Imaginile au fost surpinse în 20 mai. Însă, abia acum au început verificările interne la Poliţie.
Incidentul a avut loc la locul unui accident rutier în care un poliţist murise.
În mulţimea de oameni, tânărul imobilizat şi un alt bărbat s-ar fi luat la ceartă.
Alina Boeru, IPJ Caraș-Severin: Având în vedere numărul mare de oameni strânşi la faţa locului accidentului pentru evitarea escaladării conflictului şi degenerării situaţiei, poliţiştii au acţionat imediat pentru imobilizarea persoanelor implicate în conflict.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română: Direcţia Controlului Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează verificări. La nivelul Poliţiei Române se manifestă toleranţă zero pentru orice încălcare a legii.
Metoda de imobilizare folosită la Reşita este aceeaşi care a dus la moartea lui George Floyd.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰