Antena Meniu Search
x

Pompierii au închis complexul bisericesc ridicat de Mitropolitul Tomisului

SPA-ul de la Dorna Arini, ridicat de Mitropolitul Tomisului, a fost închis astăzi de ISU. Turiştii veniţi la tratament sunt evacuaţi şi la această oră de pompieri.

Vezi și

 SPA-ul de la Dorna Arini, ridicat de Mitropolitul Tomisului, a fost închis astăzi de ISU. Turiştii veniţi la tratament sunt evacuaţi şi la această oră de pompieri. În ultimii doi ani, cei de la ISU au atras în repetate rânduri atenţia că acolo un banal incendiu se poate transforma în carnagiu. Dar, până astăzi, nici autorităţile locale, nici cele de la Bucureşti NU au reuşit să impună regulile trecute în lege. Administratorii complexului au primit şi o amendă de 100 de mii de lei.

Pompierii din Suceava au venit peste SPA-ul Înaltpreasfințitului Teodosie în jurul prânzului. Prima mãsură luată a fost evacuarea turiştilor. Zecile de pelerini care aveau rezervare la complexul monahal şi-au primit banii înapoi şi au fost invitaţi să plece spre altă unitate de cazare. Spre binele lor.

Controlul de peste 6 ore al Pompierilor s-a lăsat cu lacătul pe uşa complexului monahal. Abia acum, după mai bine de 10 ani în care funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu. Echipa Observator a dezvăluit, încă de acum două luni, într-o anchetă realizată la Dorna Arini că aşezământul Înaltpreasfinţitului Teodosie funcţionează de ani buni în mod ILEGAL.

Investiţia este estimată la 4 milioane de euro. Şi continuă să crească. Acum se ridică o nouă biserică. Până aici totul e limpede, doar că la fel de necunoscute cum sunt căile Domnului sunt şi legile lumeşti pentru sfintele feţe bisericeşti care administrează domeniul. Uriaşa construcţie NU respectă o listă lungă de norme de siguranţă şi un banal incendiu s-ar putea transforma în carnagiu.

În februarie, o comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii, ISU, Garda de Mediu, ai Direcţiei de Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului a verificat, timp de trei zile, legalitatea complexului monahal de la Dorna Arini.

Nici măcar apelurile repetate ale superiorilor din Patriarhie nu i-au determinat pe administratorii complexului de la Dorna Arini să respecte legea.

În spatele unor amenzi şi zeci de rapoarte de monitorizare pentru intrarea în legalitate, de fapt, responsabilitatea închiderii complexului Dorna Arini a fost pasată de la o instituţie la alta. Culmea, LEGEA intră în această cârdăşie soră cu inconştienţa.

"În condiţiile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva încendiilor La acest moment, sesizarea procurorului sau a organelor de urmărire penală, nu este posibilă, întrucât lipsesc criteriile necesare dispunerii măsurii de oprire a funcţionării ori utilizării construcţiilor şi, implicit, cele care să permită încadrarea faptei ca infracţiune."

Ca mănăstirea de la Dorna Arini, în ţară mai sunt alte 973 de lăcaşuri de cult care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, adică ILEGAL.

Patriarhia Română a refuzat să comenteze măsurile luate astăzi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Pompierii au închis complexul bisericesc ridicat de Mitropolitul Tomisului