Poveste cu cămăşi tradiţionale din Oaş cusute de o o croitoreasă care a cusut pentru case de modă celebre din Paris
Nu-i mândrie mai mare decât să îmbraci costumul popular. O ştiu bătrânii şi o înţeleg şi tinerii.
Nu-i mândrie mai mare decât să îmbraci costumul popular. O ştiu bătrânii şi o înţeleg şi tinerii care sunt din ce în ce mai dispuşi să renunţe la hainele moderne, pentru portul tradiţional. Altora însă pasiunea pentru tradiţie le poate schimba chiar viaţa. Din dragostea pentru cămăşile oşeneşti, o croitoreasă din Negreşti Oaş a lăsat Parisul şi s-a întors în România. Să coasă... cu drag.
Pasiune, pricepere şi drag de portul oşenesc. La toate astea se adaugă o maşină de cusut. Iar rezultatul e unul de la care aproape că nu-ţi mai poţi lua ochii.
Şi cum a trăit o viaţă întreagă printre aţă, ace şi fâşii de materiale, Maria Cardoş n-avem cum să aibă altă meserie în afară de cea de croitoreasă. Ba chiar a lucrat la două case de modă din Paris. Dar copiii şi dragostea pentru hainele tradiţionale au făcut-o să se întoarcă acasă. Şi să-şi deschidă un atelier, la care să lucreze şi fiica ei.
Şi aşa, mama şi fiica reuşesc să croiască unele din cele mai frumoase costume oşeneşti. Din caşmir adus tocmai din Cehoslovacia, la care cos ore în şir. Cererea e mare. Mai ales că, în ultima perioadă, tot mai mulţi se îndrăgostesc de rochiile şi cămăşile tradiţionale. Dar croitoria, spune doamna Maria, nu e doar o afacere, ci o moştenire pe care vrea să le-o lase celor tineri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰