Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL! Porumbeii, o pasiune de milioane de euro

Chiar daca va vine greu sa credeti, un porumbel chiar este o investitie. Sa ne gandim ca un exemplar de rasa pentru competitii internationale costa mii de euro. Iar un pasionat nu se limiteaza la un exemplar. Plus casuta porumbeilor, care costa cat trei vile de lux din Capitala

Vezi și

El este Cucu si are zece ani. Se trage dintr-o familie de campioni adusi din Belgia - patria columbofiliei. Valoreaza zece mii de euro. Poate pare incredibil, dar in crescatoria lui Cosmin Olteanu sunt multe pasari de talia aceasta.

"In momentul acesta avem cel putin 10 porumbei care sunt fosti campioni nationali, care valoreaza peste cinci mii de euro bucata. Avem si din aia importati care costa la fel. Sunt cumparati de pui, cu mii de euro", a spus crescatorul de porumbei.

La poalele Dealului Mare, in Urlati, judetul Prahova, Cosmin Olteanu si-a construit in curte doua voliere cat casa de mari. Astfel incat porumbeii lui sa creasca in cele mai bune conditii. "In anul 1999 am cumparat, aici, terenul sa-mi fac casa si primul lucru pe care l-am facut a fost voliera de porumbei. Dupa aceea m-am apucat de casa", a spus columbofilul profesionist.

Are 600 de porumbei cu care participa la toate competitiile nationale, dar si internationale. Acum asteapta sa-i vina cei 65 de porumbei din concurs. Le-a dat drumul de la Marca, judetul Salaj.

Pasarile au fost lansate la ora 6.45 si au avut de parcurs 380 de kilometri. Permanent a tinut legatura si cu ceilalti columbofili. Se anunta intre ei cand porumbelul ajunge acasa. Numara secunda cu secunda timpul ramas porumbeilor ca sa scoata cea mai buna viteza. La 11:52 primul porumbel isi face aparitia. Zboara putin deasupra volierei si intra la locul lui. Sistemul electronic i-a si scanat cipul de la picior.

Primul porumbel a scos 1. 230 metri pe minut si s-a clasat pe primul loc. Columbofilii apeleaza la tot felul de trucuri ca sa-i motiveze pe porumbei sa se intoarca la cuibul lor. "Eu, in crescatoria mea, adopt vaduvia, nu-i joc la natural pe porumbei. Masculii toata saptamana stau pe boxe, neputand sa vada femelele. In ziua imbarcarii le aratam femelele", spune un alt columbofil.

Aceasta a fost ultima etapa din Campionatul National. Cei mai buni porumbei sunt selectati in lotul Romaniei si vor reprezenta tara noastra in Cupa Europei. Cosmin Olteanu are o camera plina de trofee. De mult le-a pierdut numarul. "La nivel national am 150 de trofee. Asta inseamna locul I, II si III pe tara si am peste 70 de titluri de campion national" s-a laudat barbatul.

Multi copii pasionati de porumbei viseaza sa aiba intr-o zi crescatoria lui Cosmin. "Cosmin Olteanu este un model pentru toti cei care sunt in situatia mea. Si sper ca pe viitor sa pot ajunge la nivelul dansului", a spus unul dintre ei.

In Romania sunt mai bine de 15 mii de columbofili profesionisti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL! Porumbeii, o pasiune de milioane de euro