Video Postul Adormirii Maicii Domnului. Sfaturile nutriționiștilor pentru o dietă echilibrată și sănătoasă
Zi importantă pentru creştini. Luni a început postul Adormirii Maicii Domnului, unul dintre cele mai importante din calendarul creștin ortodox. Urmează două săptămâni în care nu se consumă produse de orgine animală. Iar cum fructele şi legumele s-au scumpit considerabil în ultimele săptămâni, cei care vor să ţină post vor plăti mai mult.
Socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din piaţă. Preţurile tot mai mari din ultima perioadă îi fac pe oameni să cumpere din ce în ce mai puţin. Această doamnă, spre exemplu, a umblat pe la trei tarabe până s-a convins să cumpere ceva pentru prima zi de post.
Femeie: Totul este foarte scump, cumpărăm ce putem, mai încercăm să mai negociem. Acum mă interesează nişte ardei. Am cumpărat ceva fructe de 10 lei, mult nu pot în orice caz, nu pot.
Un alt cumpărător şi-a calculat exact de acasă cât îşi permite să cheltuiască la piaţă.
Cumpărător: Astăzi, vreo 30 de lei. Eu am grădină şi la ţară, dar azi am venit încoace şi de asta cumpăr, că în rest am grădină.
Ce putem mânca în postul Adormirii Maicii Domnului
Greu este însă şi pentru comercianţi.
Ana Buticaș, producător local: Probabil că lumea nu mai are bani. Vin, întreabă, pleacă. Cine vrea cumpără, cine nu se duce. Ar dori mai ieftin, dar sunt scumpe toate acum şi nu putem da nici noi mai ieftin.
Şi astfel, mulţi cumpără produse de o calitate slabă, pentru că sunt mai ieftine.
Nutriţioniştii atrag atenţia că trebuie să avem o dietă echilibrată şi sănătoasă în post: mai bine să mâncăm puţin şi bun.
Iulia Trif, nutriționist: Ce am putea consuma în această perioadă în locul alimentelor de origine animală ar fi leguminoasele: mazăre, fasole, năut, linte, tuberculi, bulbi. Am putea consuma legume, fructe de sezon şi să beneficiem de tot ce este în sezon, oleaginoase, tot ce însemnă seminţe, migdale, alune, nuci, tot ce înseamnă lactate de origine vegetală.
Şi reţetele preparatelor clasice trebuie adaptate în perioada postului. Şi pot fi la fel de delicioase. Pastele tradiţionale, care se fac cu ou, pot fi înlocuite cu cele de grâu, la care, dacă adăugăm câteva legume, în 10 minute obţinem o cină simplă și sățioasă.
Claudiu Avram, bucătar: Costul acestei farfurii este în jur de 10 lei, ne creşte puţin preţul faptul că folosim fistic măcinat verde şi sosurile care sunt mai scumpe, în rest sunt legume proaspete de sezon pe care le folosim să avem proteine şi vitamine.
În piețele din Baia Mare, prețul legumelor a crescut în ultimele luni și cu 20%. Cele mai scumpe sunt roșiile care se comercializează cu 7 lei kilogramul, urmate de vinete, 5 lei aceeași cantitate, iar fructele de sezon au prețuri cuprinse între 5 și 10 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰