Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Postul Paştelui 2021. Când începe şi cât durează cel mai greu post din an

Este considerat cel mai greu post de peste an şi asta pentru că sunt doar două dezlegări la peşte în cele şapte săptămâni cât durează, însă puţini ştiu când începe de fapt Postul Paştelui.

de Monica Palade

la 15.03.2021 , 14:44

Cum Paştele ortodox va cădea pe 2 mai în 2021, postul Sfintelor Paşti va începe în perioada 15 martie şi va dura până pe 1 mai. Creştinii ortodocşi au renunţat la carne încă de duminică, 7 martie, numită şi Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, când a fost lăsata secului de carne.

Timp de încă o săptămână, creștinii mai au voie să consume brânză. Duminică, 14 martie 2021, numită şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, este lăsata secului de brânză.

De ce ţinem postul Paştelui. Semnificaţia lui

Vezi și

Potrivit basilica.ro, Postul Paştelui a fost instituit în cinstea Patimilor şi Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prin care noi am fost mântuiţi, şi nu reprezintă doar abţinere de la anumite alimente, ci înseamnă şi îndreptare sufletească prin spovedanie şi fapte bune. 'Postul Mare este un eveniment spiritual în viaţa noastră, o perioadă de pregătire deosebită. Este mare nu doar prin lungime, ci este mare tocmai prin importanţa sa deosebită.

Postul, în această perioadă, ne oferă bucuria de a trăi împreună cu Hristos, pornind întâi de la căinţa ta, pentru că Postul Mare trezeşte în noi acea tristeţe evlavioasă, acea tristeţe potolită, acea blândă tristeţe. Postul de bucate cu postul de păcate este o luptă împotriva diavolului, împotriva satanei, lupta care aduce biruinţa. Cel mai important lucru este ca să simţim o izbândă, să simţim că într-adevăr postul este pentru noi o jertfă plină de bucurie.

Postul să ne aducă bucurie, pentru căeste o şansa mare pentru noi, ca să lăsăm sufletul să biruiască acele tendinţe şi acele zise plăceri ale trupului, patimile sau înclinaţiile noastre spre păcat, pentru că noi, renunţând la anumite alimente, să postim renunţând la păcatele noastre, să trecem apoi prin baia lacrimilor, prin Taina Spovedaniei, cât mai des, şi să ne pregătim printr-un efort ascetic ca să îl primim pe Hristos, Care este bucuria noastră şi Care transformă tristeţea într-o stare de bucurie şi de comuniune”, spune IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

Cât durează şi cum se ţine Postul Paştelui

Creştinii ortodocşi numesc Postul Paştelui şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săpămâna Patimilor. Postul Paştelui este rânduit pentru curăţirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie si împărtăşirea cu Sfintele Taine. El închipuieşte postul cel de patruzeci de zile al Mântuitorului. Ţine şapte săptămâni. Stă în legătură cu Paştele, sărbătoare cu dată schimbătoare. De aceea, începutul acestui post este arătat în calendarul fiecărui an.

În acest post nu mâncăm: carne, ouă, brânză. De asemenea postim de peşte, vin şi untdelemn . Mâncăm deci numai bucate fără unsoare, legume şi poame. Este dezlegare la untdelemn şi la vin, sâmbăta şi duminică, în ziua de aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, la Sfinţii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , când aceasta cade în ziua de Joia-Mare sau în Vinerea ori Sâmbăta din Săptămâna Patimilor.

Care sunt zilele cu dezlegare la peşte în Postul Paştelui

În Postul Paştelui, considerat cel mai greu post din an, sunt doar două dezlegări la peşte. Pe 25 martie avem Buna-Vestire şi pe 25 aprilie când este Dumininica Floriilor. Cu deosebită evlavie se cuvine să postim în săptămâna de la începutul Postului Mare si în săptămâna Patimilor. Astfel, în săptămâna de la începutul Marelui Post: Luni şi Marţi se mănâncă numai o dată pe zi – seara – pâine şi apă. Iar în săptămâna Patimilor, în afară de Joi când facem două mese se mănâncă la fel, Vineri si Sâmbătă e post desăvârşit.

Bolnavii au voie să mănânce bucate cu untdelemn si să bea vin în Postul Mare.

Monica Palade Like

Cu o experienţă în presă de peste 20 de ani, s-a alăturat echipei observatornews.ro în luna ianuarie 2021.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Postul Paştelui 2021. Când începe şi cât durează cel mai greu post din an