Antena Meniu Search
x

SPECIAL! Povestea batalionului de stafii de pe Dealul Lunganilor

Ororile razboiului sunt o grea povara pentru cei care au participat la astfel de conflicte. Sunt cicatrici emotionale care cu greu pot fi depasite. Aceasta povara atarna greu nu doar de sufletele celor vii, ci si de cele ale celor care au murit pe front, dar nu si-au gasit linistea.

Vezi și

Spiritele lor dainuie inca in aceasta lume si uneori, interactioneaza cu cei ramasi in viata. O astfel de poveste de groaza vine din Iasi. Pe Dealul Lunganilor, se spune ca apar stafiile a mii de soldati rapusi de razboi. Nu unul, nu doi, ci un intreg batalion. Un batalion-fantoma care ar marsalui fara tinta, undeva intre lumea noastra si cealalta.

Razboiul lor nu s-a terminat nici pana acum. Sunt suflete care nu si-au gasit linistea. Inca marsaluiesc in cautarea odihnei vesnice. Se implineste aproape un veac de cand au cazut pe front, dar spiritele lor s-au intors la arme.

Povestea de groaza care inspaimanta si acum oamenii din satele Goesti si Branesti incepe acum aproape un secol. In 1916, Romania intra in ce avea sa poarte numele de "Marele Razbel". Primul de acest fel din istoria umanitatii. Lupte groaznice s-au dus pe frontul din Iasi, locul pe care Mihail Sadoveanu il numea tara de dincolo de negura. Scriitorul auzise de povestile de groaza nascute aici pe cand se afla la o partida de vanatoare. Langa el se afla un tanar: Mihai Amariutei: „Dupa deal aici la noi se vedea. Dupa deal se vedea. Ce-a zis atunci Mihail sadoveanu? A zis ca, cum sa spun, ar fi vreun fenomen din asta paranormal”.

Sadoveanu a uitat povestea. Nu si domnul Amariutiei. El n-a putut uita nicio clipa de aparitiile misterioase de aici. Totul a inceput la cativa ani de la terminarea razboiului, cand oamenii au inceput sa povesteasca despre spiritele care le apareau la drum de noapte.

De fapt, Dealul Lunganilor, punctul cel mai inalt care strajuieste cele doua localitati, avea sa devina o uriasa gropa comuna pentru miile de soldati rapusi aici. Astfel s-ar fi format acest adevarat epicentru al aparitiilor.

“Cineva amintea ca pe timpul razboiului au fost impuscati oameni si fiind o situatie de urgenta, neavand cine sa se ocupe de ingroparea lor crestineste au fost ingropati in acea zona”, spune profesorul Mihai Apostol.

Spiritele soldatilor rapusi fie de tifos, fie de obuzele inamice, au ramas legate de acest loc. Poate ca nici nu si-au dat seama ca au murit. Poate lupta lor nu s-a terminat. Un raspuns exact nu-l poate da nimeni. Singurul lucru pe care-l stiu oamenii este legat de numeroasele aparitii stranii.

Cu alte ocazii, calatorii intarziati, mergand pe drumul Goestiului, au trecut prin clipe de cosmar. De nicaieri, siluetele fantomatice ale soldatilor morti apareau pe marginea drumului. Fara sa interactioneze cu cei vii, militarii defilau. Spre dealul Lunganilor, devenit o necropola, un loc fara de Dumnezeu.

Asadar, pentru ca Dumnezeu si-ar fi luat ochii de la acest loc, Diavolul a putut sa-si faca de cap. Cel mai bine stie acest lucru domnul Toma Muscalu. Si nu din auzite. El insusi ar fi fost testat de Necurat intr-o noapte de vara. Diavolul i s-ar fi aratat sub forma unei pisici negre si l-a chinuit pe barbat pe tot drumul spre casa: „Umbla cand intr-o parte, cand in alta. Eu eram cu iapa la caruta si am vazut-o cand se repezea pe sub picioarele iepii, cand pe la mine, cand pe sub roti”.

Adevarata surpriza a avut-o insa abia cand s-a apropiat de sat: “Cand am ajuns aici, pe dealul unde se vedea satul, odata a scaparat o lumina asa, ca cum mai aprinde un blit din asta la fotografiat si gata, a disparut ca si cum n-ar fi fost deloc”.

Prin anii '60, speriati de aparitiile din Dealul Lunganilor, oamenii au ridicat o biserica. Cu timpul, osemintele soldatilor morti au fost reinhumate, crestineste, in cimitirul construit chiar pe deal. Iar preotii au facut mai multe slujbe de sfintire. Deceniul al saselea al secolului trecut a fost ultimul in care aparitiile misterioase au chinuit oamenii. Sa fi fost vorba de spiritele soldatilor sau alte fenomene inexplicabile? Un raspuns la aceasta intrebare a fost ingropat, odata cu ramasitele soldatilor morti pe fronturile Romaniei Mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL! Povestea batalionului de stafii de pe Dealul Lunganilor