Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Povestea zimbrului românesc. Un simbol pe cale de dispariție

Pe vremuri simbol al Moldovei, zimbrul a ajuns o specie pe cale de dispariţie. Vânatul excesiv şi, în general, indiferenţa oamenilor, a adus specia pe marginea prăpastiei. În ţara noastră, timp de 200 de ani, niciun exemplar nu a păşit pe pământ românesc.

de Redactia Observator

la 30.01.2014 , 21:03

Naţionalismul excesiv al comuniştilor a dus la naşterea unui plan de repopulare cu zimbri. Proiect continuat şi astăzi, cu rezultate vizibile. 5 exemplare au fost eliberate în sălbăticie. Iar numărul lor va creşte.

O rezervaţie din Neamţ vrea să mai aducă şase exemplare. Tocmai din Marea Britanie.

Vezi și

Povestea zimbrului românesc este frumoasă doar istoric. Secole la rând a condus oştile românilor în luptele pentru libertate. În realitate, povestea lui nu este deloc frumoasă.

De fapt, este dramatică.

Zimbrul, animal ce odată popula cam întreg continentul european, a ajuns simbol al Moldovei după ce predecesorul său, bourul, a fost vânat până la extincţie.

Iar două secole mai târziu, măreţul zimbru avea să împărtăşească aceeaşi soartă. La 1752 ultimul zimbru din Moldova a fost ucis.

Vânătoarea excesivă aproape că a şters de pe faţa pământului întreaga populaţie. În România, primii zimbrii au păşit în codrii Moldovei abia după 200 de ani, când comuniştii au dat startul unui program de repopulare.

Şi abia în 2012 primii zimbri au fost eliberaţi din ţarcul de aclimatizare.

Astăzi, 11 zimbri umblă, la fel de liberi ca strămoşii lor, prin codrii Moldovei. Cu toţii sunt în grija Rezervaţiei de la Vânători, care încearcă să readucă specia la gloria de altădată.

Aşa că alte exemplare se vor alătura celor deja aflate în libertate.

Dacă pe vremuri zimbrii rezistau cu brio gerului românesc, astăzi animalele sunt foarte sensibile.

Iar iarna polară care a lovit ţara noastră nu face decât să îngreuneze situaţia. A zimbrilor, dar şi a îngrijitorilor care trebuie să se îngrjiească de hrana lor.

Cei şase zimbri care vor fi aduşi în Neamţ sunt animale tinere, care vor ajuta la îmbunătăţirea liniei genetice şi vor spori efectivele aflate în libertate în pădurile ţării.

Cel mai probabil, exemplarele vor fi aduse în ţară la începutul primăverii. După ce vor sta o perioadă în ţarcurile de aclimatizare, se vor alătura celor 11 exemplare din sălbăticie.

Alţi 21 de zimbri trăiesc în parcul Naţional Vânători şi aşteaptă să fie eliberaţi.

Încet, dar sigur, un animal emblemă pentru istoria României, îşi va regăsi locul binemeritat în peisajul mioritic.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Povestea zimbrului românesc. Un simbol pe cale de dispariție