Desert românesc pe care de dispariție. Prăjitura tradiţională cu seminţe de cânepă se prepară doar în Moldova, de Crăciun
Seminţele de cânepă dau gustul Crăciunului. Într-un colţ din Moldova, românii care păstrează o tradiţie veche prepară în această perioadă din an "Scutecele Domnului".
Seminţele de cânepă dau gustul Crăciunului. Într-un colţ din Moldova, românii care păstrează o tradiţie veche prepară în această perioadă din an "Scutecele Domnului".
În satul botoşănean Hulub, soţii Apalaghiei ne întâmpină în straie populare. În bucătăria care păstrează farmecul altor vremuri, vom descoperi o reţetă care a unit generaţii, ani la rândul. Iar acum, puţin o mai cunosc.
Exact cât numărul lunilor din an. Turtele trebuie pregătite cu o zi înainte de a face prăjitura. Pentru familiile din Moldova, deliciul este semn că sărbătoarea Naşterii Domnului se apropie. Doar în această perioadă din an îl prepară.
Depănăm poveşti şi aluatul prinde formă. Foile obţinute se coc în tihnă, pe plita sobei. Este timpul pentru următorul pas - crema, făcută cu un ingredient folosit rar la deserturi.
În plus, este bogată în proteine, spun specialiştii, iar gustul nu este cu mult mai diferit faţă de cel al seminţelor de floarea soarelui. Totuşi, la noi în ţară se mai cultivă doar pe suprafeţe mici. Cânepa românească, din care se extrag fibrele textile, este confundată cu cea indiană, cunoscută pentru efectele halucinogene. Doamna Sonica Apalaghiei ne asigură însă că prăjitura ei nu ne oferă nicio reacţie... neaşteptată. Doar poftă pentru încă o felie. Puţini mai pregătesc aceast desert, pentru că seminţele se găsesc cu dificultate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰