Antena Meniu Search
x

Video Premieră în România: Primul container mobil pentru explozibil

România va avea un container mobil în care vor putea fi probaţi toţi explozibilii, în orice zonă din ţară în care va fi nevoie.

de Marius Alexoiu

la 11.08.2021, 08:26

Vezi și

Acesta a fost gândit de experţii INSEMEX de la Petroşani şi cei de la ISU Bucureşti, solicitaţi în anchete desfăşurate la evenimente majore, cum au fost cele de la clubul Colectiv, atentatul de la Arad sau explozia de la Petromidia. 

Primele teste au avut loc ieri, iar efectele imediate au fost studiate cu toate dispozitivele necesare, pentru a vedea cum se comportă containerul la diverse explozii.

Robert Laszlo - șef Departament Securitea Explozivilor și Articolelor Pirotehnice INSEMEX: "Sarcina noastă a fost să facem niște încercări și să confirmăm rezitenț continerului, la detonre unei încărcături de exploziv, iar prima detonare s-a făcut cu 1,3 kg de trotil și s-a văzut efectul: containerul a rezistat, deci este în parametrii buni".

Premieră în România

Pe acelaşi subiect

Anual, cei de la ISU intervin în peste 2 mii de cazuri de asanare a muniţiei neexplodate. 

Ştefan Uşurelu - șeful Serviciului de Asanare Pirotehnică din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență: "Acele proiectile se găsesc, de regulă, în zonele extra-urbane sau în zonele rurale în cantități destul de mari, au fost depozite și de 600 de proiectile, iar acest container va fi  utilizat prin aducere la locul în care s-au descoperit astfel de proiectile, se depozitează şi se distrug pe loc".

Astfel de tipuri de containere sunt utilizate de multă vreme în alte ţări europene. 

Robert Laszlo - șef Departament Securitea Explozivilor și Articolelor Pirotehnice INSEMEX: "Pentru noi este o premieră. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut acest pas pentru dotarea personalului, însă, sigur, experiența poate fi extinsă spre zona civilă, la unitățile miniere, la firmele specializate ce execută lucrări de împușcare, în zone izolate, unde, păstrarea materialelor explozive este o problemă, neavând un depozit în apropiere".

Specialiştii de la INSEMEX Petroşani au făcut zeci de experimente pe acest container în poligonul din Valea Jiului şi au făcut ultimele ajustări. Experţii mai au de pus la punct doar câteva aspecte cu privire la container, după care acesta va putea fi folosit în deplină siguranţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Premieră în România: Primul container mobil pentru explozibil