Antena Meniu Search
x

Măsuri fără precedent în România, după scandalul alimentelor cu dublu standard. Premierul Tudose vrea o lege specială

N-avem legi şi nici laboratoare ca să stabilească alimentele cu dublu standard. Iar autorităţile se mulţumesc cu raportări peste hotare despre realitatea ruşinoasă din România.

Vezi și

N-avem legi şi nici laboratoare ca să stabilească alimentele cu dublu standard. Iar autorităţile se mulţumesc cu raportări peste hotare despre realitatea ruşinoasă din România.

Anunţul că românii plătesc un produs şi primesc altul i-a picat prost şi premierului României.

MIHAI TUDOSE, premierul României:

Domnul Daea, chiar aşa, suntem cetăţeni de mâna a doua şi mâncăm orice?

Pe acelaşi subiect

PETRE DAEA, ministrul Agriculturii:

Pentru că la această dată nu avem o normă juridică şi o metodologie unitare pt abordarea acestei tematici de dublu standard.

Concret, nu avem nici lege şi nici aparatură care să permită stabilirea dublului standard.

Autoritatea Sanitar-Veterinară este implicată în procesul analizei, care, conform atribuţiilor specifice, are dotarea necesară pentru a putea răspunde tuturor cerinţelor analitice pe domeniul siguranţei alimentelor, spun reprezentanţii instituţiei.

Dar nu o face. Autorităţile au verificat doar dacă eticheta arată şi realitatea din ambalaj.

Din 29 de probe, 9 au fost neconforme.

ANDREEA ŢOPAN, Observator:

Aceste două porţii de şuncă de porc doar par identice. La fel cum se întâmplă cu toate produsele cu dublu standard. Analizele au aratat diferit la sunca din Germania, fata de sunca din Romania, care ar avea mai multa grasime.

NASTASIA BELC, Institut Bioresurse Alimentare Bucureşti: 

Valoarea energetică nu-mi spune dacă alimentul este hrănitor sau nu. Trebuia să mă mai uit pe la aditivi, să vedem ce aditivi sunt.

O echipă Observator a analizat alimente într-un altfel de laborator, adică după gustul consumatorului. Ionuţ Buz, şeful unui restaurant de patru stele, ne-a ajutat să comparăm aceleaşi produse din Ungaria şi România.

IONUŢ BUZ, şef de restaurant:

După părerea mea mâncarea din Ungaria este mai gustoasă, şi culoarea şi la textură, conserva are mai multa carne. Carnatii din Ungaria sunt mai condimentaţi

În timp ce ţări precum Ungaria, Cehia sau Slovacia au retras de pe piaţă produsele cu dublu standard, pe mesele românilor continuă să ajungă alimente de calitate îndoielnică.

Iar autorităţile se mulţumesc cu raportări la Bruxelles.

JEAN CLAUDE JUNCKER, preşedintele Comisiei Europene:

Au categoric dreptul de a dispune de produse de aceeaşi calitate. Aşa că noi nu tratăm această problemă prin nepăsare. Aceasta este şi o chestiune în care trebuie să o dovedim, ca şi Comisie, ca Uniune Europeană, că nu există cetăţeni de mâna a doua în Europa.

Până o va dovedi Comisia Europeană, Tudose a cerut o lege naţională.

MIHAI TUDOSE, premierul României:

Domnule ministru al Justiţiei, poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu ştiu ce normă europeană poate facem o normă internă... Sau măcar un cadru legislativ care să ne permita sa le spunem cetatenilor ce firme ne considera o țara de mana a doua și sa ii tratam ca atare

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Măsuri fără precedent în România, după scandalul alimentelor cu dublu standard. Premierul Tudose vrea o lege specială