“Preotu’ cu feisbucu’”. Povestea falsului călugăr "Mărgică", care şi-a făcut un hobby din a cere bani de la enoriaşi şi de a-l huli pe Arsenie Boca
Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti anunţă, joi, că a sacţionat un fals călugăr, poreclit Mărgică, de trei ori în cele şase zile de când durează pelerinajul de la Patriarhie, prima dată când a vândut icoanele unui comerciant fără să îi dea banii, a doua oară când a împărţit manifeste împotriva lui Arsenie Boca şi a treia oară când, de hramul Sfântului Dimitrie, a ţinut o slujbă paralelă în piaţeta de lângă Patriarhie.
Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti anunţă, joi, că a sacţionat un fals călugăr, poreclit Mărgică, de trei ori în cele şase zile de când durează pelerinajul de la Patriarhie, prima dată când a vândut icoanele unui comerciant fără să îi dea banii, a doua oară când a împărţit manifeste împotriva lui Arsenie Boca şi a treia oară când, de hramul Sfântului Dimitrie, a ţinut o slujbă paralelă în piaţeta de lângă Patriarhie.
"Îl cheamă Sorin P., are 41 de ani şi, de curând, şi-a ales un hobby: să facă pe călugărul. E cunoscut la fieşice pelerinaj ca «preotu’ cu feisbucu’» - vinde icoane cu Maica Domnului pe spatele cărora şi-a înscris adresa sa virtuală", explică reprezentanţii Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti.
Potrivit agenţilor, în cele şase zile ale pelerinajului de la Patriarhie, Sorin P., poreclit Mărgică, a fost sancţionat de trei ori.
"Prima dată, «Mărgică» a fost găsit de agenţii Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti şi de cei ai Patrulei Călare tocmai când îşi propovăduia marfa în mijlocul târgului cu obiecte de cult, aflat în Parcul Unirii. Ca la bâlci, falsul preot striga că are icoane la reducere. Doar că marfa nu era a sa, ci a unui comerciant care, cu încredere, îl lăsase pe «monahul de la Constanţa» să-i păzească standul. Aşa că «Mărgică» se apucase să-i vândă marfa la preţ redus. Când a fost reperat, «Mărgică» a uitat şi să-i dea banii câştigaţi până atunci proprietarului uimit că respectivul călugăr nu avea nicio treabă cu viaţa de «obşte mănăstirească»", arată reprezentanţii Poliţiei Locale.
Ei mai precizează că Sorin P. nu a putut să justifice de ce era îmbrăcat în rasă şi sutană. În plus, Mărgică vânduse deja unor enoriaşi iconiţe de hârtie pe spatele cărora se afla înscrisă adresa sa virtuală.
"A doua oară, falsul călugăr a fost prins când, la rândul pelerinilor, împărţea, pe bani, manifeste anti Arsenie Boca. În paralel, Sorin P. îşi desfăşura şi principala sa activitate: cerea bani enoriaşilor, de milă. Straiele bisericeşti şi mina de cuvios i-au făcut pe mulţi credincioşi să-i dea bani de pomană. Apelarea la mila publicului, mai ales că a fost făcută în port preoţesc - pe care nu avea niciun drept să îl poarte -, a fost sancţionată cu avertisment, după ce agenţii locali l-au scos pe bărbat din zona pelerinilor", menţionează Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti.
A treia oară, falsul călugăr Mărgică a fost sancţionat pentru tulburarea liniştii publice, când a ţinut o slujbă paralelă, în apropierea Patriarhiei.
"În fine, chiar de hramul Sfântului Dimitrie, «Mărgică» a hotărât să ţină un fel de slujbă paralelă. Chiar în piaţeta de lângă Patriarhie, falsul călugăr a început să propovăduiască o dogmă personală, reuşind să-i tulbure atât pe pelerini, cât şi pe unii prelaţi aflaţi la slujbă. După ce şi-a strigat «învăţătura», pe motiv că o «înaltă faţă bisericească» l-a urmărit ca să-l ia la bătaie, falsul monah a rupt-o la fugă la vederea agenţilor locali din cadrul Serviciului Intervenţii", mai arată poliţiştii locali.
Ei precizează că Mărgică ar fi avut, totuşi, cândva, o legătură cu Biserica.
"Conform mănăstirii din judeţul Constanţa, unde «Mărgică» susţinea că a fost călugărit, impostorul a fost dat afară de aproape un an. Mai mult, Sorin P. este acuzat de monahii de la Constanţa de vagabondaj şi de activităţi ilicite", susţin agenţii.
Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti mai informează că, la pelerinajul de la Patriarhie, agenţii au mai depistat încă două persoane care - neavând nicio legătură cu Biserica Ortodoxă Română - purtau sau aveau asupra lor haine sau obiecte de cult pe care le foloseau în scopul de a face profit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰