Preţul locuinţelor a crescut în cele mai multe zone din ţară
Noul an vine cu locuinţe şi mai scumpe. Piaţa imobiliară dă deja în clocot. Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai mari scumpiri. Acolo, metrul pătrat a ajuns să coste peste 1700 de euro. Şi în alte oraşe mari, preţurile au crescut.
Noul an vine cu locuinţe şi mai scumpe. Piaţa imobiliară dă deja în clocot. Cluj-Napoca a devenit oraşul cu cele mai mari scumpiri. Acolo, metrul pătrat a ajuns să coste peste 1700 de euro. Şi în alte oraşe mari, preţurile au crescut. În aceste condiţii, pentru a suporta cât mai uşor povara unui credit, românii trebuie să înveţe să economisească înainte de a se împrumuta, spun specialiştii. Iată explicaţiile.
Pentru visul de a fi proprietari, mulţi se îndatorează până aproape de vârsta pensionării. Creditele au luat avans.
Numai în 2019, românii s-au împrumutat de 13 miliarde de lei, iar valoarea medie a unui credit imobiliar a fost de 250.000 de lei. Această tânără, spre exemplu, s-a hotârât să meargă la bancă abia după ce a pus deoparte o sumă considerabilă: "Mi-am cumpărat un apartament de curând. A fost creditul destul de mare, am avut ceva economii".
- Târg de adopții pentru căței, în Parcul Carol. Vizitatorii pot să interacţioneze direct cu animalele: "Am...
- Tânăr român, dispărut în Germania de 3 săptămâni. Alexandru este căutat cu disperare de familie
- "Străzi deschise - Bucureşti, Promenadă urbană" începe pe 12 aprilie. Calea Victoriei şi alte cartiere redevin...
- Cât costă o noapte de cazare în cele mai frumoase orașe din România. Principalele destinații alese de români
- Peste 10 milioane de euro investite în educație și știință. Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea...
De altfel, acesta este şi sfatul specialiştilor: înainte de a ne cumpăra o casă prin credit bancar să ne asigurăm că ne-o permitem.
Apoi, trebuie să avem în vedere şi cheltuielile suplimentare - cele cu agentul imobiliar, cu avocatul, cu notarul. Toate acestea pot costa câteva mii de lei sau chiar zeci de mii de lei, în funcţie de valoarea casei.
În marile oraşe, ţineţi cont că şi viaţa este mai scumpă, nu doar locuinţele.
Preţurile apartamentelor au crescut în toată ţara, însă, de departe, cele mai mari scumpiri se înregistrează în Cluj Napoca. Într-un an de zile, preţul unui metru pătrat a crescut cu peste zece procente. De la 1.500 de euro, cât era în decembrie 2018, la peste 1.700 de euro acum.
Urmează în clasament Bucureşti, cu 1.400 de euro metrul pătrat, dar şi Timişoara şi Constanţa, unde un metru pătrat se vinde cu peste 1.200 de euro.
Experţii în imobiliare preconizează că preţurile locuinţelor, la nivel naţional, vor creşte anul acesta cu cel puţin şase procente.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰