Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Prima fabrica de gheata din Romania

Acum, cand mercurul nu doar ca urca, ci sparge termometrele, la fabrica de gheata din Oradea, se lucreaza de zor. Productia nu poate sa stea, mai ales ca gheata este ingredientul perfect la aproape orice bautura

Vezi și

Cand incaltarile ti se afunda in asfaltul incins, cand mergi prin oras si deja vezi Fata Morgana, o fabrica de gheata e un paradis inghetat intr-un oras de foc. Suntem la prima fabrica de gheata din Romania, deschisa la Oradea in 2001. Ca orice afacere de nisa, a inceput cand proprietarii s-au lovit de o problema. “In 2000, intamplarea faca ca frate-miu, care mi-era si asociat, era la o terasa pe timp de vara cu prietena si a cerut o bautura. Terasa respectiva avea o frapiera pe bar si a cerut gheata. Ospatara i-a spus ca nu are”, a explicat Florin Plesca, proprietarul fabricii.

Cu exceptia berii, gheata merge cu orice bautura, alcoolica sau non-alcoolica. Iar sa mergi intr-o vara de foc la o terasa si sa auzi ca nu exista gheata, e ca si cum cineva te-ar lovi cu un ciocan in moalele capului. Cei doi frati au dat uitarii episodul pana in 2001, cand au ajuns in vizita la vecinii maghiari. “Am dat peste o masina de livrat pe care scria gheata. I-am vizitat chiar a doua zi, am vazut cu ce se mananca business-ul si de acolo a inceput tot. Am inceput cu doua masini de facut gheata, fiecare producea 30 de kilograme pe zi si erau din Rusia. Erau rusesti. Ne-am chinuit mult cu ele, dar cu ele am inceput, intr-un garaj”, a mai spus Plesca.

12 ani mai tarziu, afacerea inceputa in garaj a devenit un adevarat imperiu de gheata. 25 de tone ies zilnic pe poarta fabricii. Iar de cand cu temperaturile desertice, se lucreaza zi lumina.

Amuzant este ca, in momentul in care toata lumea moare de cald, angajatii fabricii sunt mai infofoliti ca un eschimos. E normal, atat timp cat in interior, temperatura medie e undeva pe la minus 15 grade. “In hala alaturata se afla masina care produce gheata. De la masina de gheata, prin conveiorul respectiv ajunge in aceasta cuva. Din cuva, gheata este preluata din nou de alt conveior, ajunge la masina de masina de amblat. Aici avem operatorul care efectiv ambaleaza gheata”, a adaugat proprietarul.

La fabrica de la Oradea, nu se produce doar gheata alimentara. Pentru cei cu dare de mana si buzunare adanci, de aici pot comanda adevarate opere de arta. In gheata bineinteles.

Realizarea unei de sculpturi poate dura si cateva saptamani, in functie de complexitatea sa. Cele mai simple au preturi care pornesc de la 1.000 de lei. Cele la care este nevoie de multa atentie la detalii poate sa depaseasca 9.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Prima fabrica de gheata din Romania