Antena Meniu Search
x

Prima lege de reproducere umană asistată. Programul de fertilizare în vitro se va extinde

România va avea pentru prima dată o lege a reproducerii umane asistate. Ministrul Sănătăţii a făcut astăzi anunţul. 16% dintre cuplurile din România sunt infertile, iar jumătate nu ajung la medic din lipsă de bani sau informaţii.

Vezi și

România va avea pentru prima dată o lege a reproducerii umane asistate. Ministrul Sănătăţii a făcut astăzi anunţul, după ce o asociaţie i-a prezentat date îngrijorătoare legate de infertilitate. 16% dintre cuplurile din România sunt infertile, iar jumătate nu ajung la medic din lipsă de bani, timp sau informaţii.

Andreea s-a căsătorit tânără şi tot tânără a aflat că are probleme în a concepe un copil pe cale naturală. În scurt timp a ajuns la un specialist în infertilitate.

Andreea Mocanu, viitoare mamă

Am văzut eu că am o problemă şi am zis că trebuie să ne ducem, să o rezolvăm. 

Viitoarea mămică a ales să facă fertilizare in vitro, iar după câteva luni a venit vestea că va avea un băieţel. Procedura a costat-o însă toate economiile. Iar lipsa banilor este una dintre cauzele pentru care cuplurile amână vizita la medic. 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii:

Legislaţia în domeniul reproducerii umane asistate va trebui practic luată de la 0 pentru că suntem printre puţinele ţări care nu au o legislaţie în acest sens, avem doar acest program naţional care finanţează o singură procedură şi cu un buget de 4,7 milioane de lei.

Mult prea puţin, având în vedere că în ţările vecine (CARTON) cuplurile au parte de 3 sau chiar de 5 încercări decontate de stat. În plus, potrivit studiului publicat astăzi de Asociaţia pentru Reproducere Umană Asistată, jumătate dintre cuplurile infertile cred că stresul este cauza.

Radu Vlădăreanu, preşedintele Asociaţiei de Reproducere Umană Asistată:

Am încercat să vedem care este principala barieră care împiedică obţinerea sarcinii şi aşa cum aţi văzut, nu sunt neapărat banii, ci stresul.

Iar în final, un alt impediment în conceperea unui copil este cariera. Femeile amână momentul, până când vârsta devine o cauză în sine a infertilităţii. În Bucureşti media este de 30 de ani, atunci când rezerva de ovule deja începe să scadă.

Andreas Vythoulkas, medic specialist infertilitate

60% din cuplurile care s-au dus unde trebuie, în maximum doi ani de zile şi-au rezolvat problema, adică va daţi seama câte cupluri stau acasă şi nu fac ceea ce trebuie când există soluţii?

Ministrul Sănătăţii promite că legea va fi publicată până la finalul mandatului. (CARTON) În România natalitatea a scăzut în ultimii 10 ani cu 19%, iar dacă statul nu va lua măsuri,  în următorii ani va scădea cu încă 15%. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Prima lege de reproducere umană asistată. Programul de fertilizare în vitro se va extinde