Video Prima maşină de spălat românească, inventată acum 100 de ani, funcţionează şi azi. Cum arată obiectul meşterit de sătean
Prima maşină de spălat românească ar fi fost realizată de un hunedorean. Obiectul meşterit de sătean este considerat o capodoperă a tehnicii populare. Nu este însă singura invenţie a bărbatului despre care se crede că ar fi primul ţăran din lume care a reuşit să zboare, chiar dacă numai în curtea casei sale, pe câteva zeci de metri.
Povestea primei maşini de spălat din ţară ne poartă înapoi în timp, cale de mai bine de un veac, către Ormindea, satul hunedorean unde a trăit inventatorul Ioan Stoica. Acolo, într-o casă veche, muzeografii au descoperit piesa de muzeu. Funcţionează chiar şi astăzi.
Prima maşină de spălat românească. Funcţionează şi azi
"Prin această mişcare semicirculară, care răsucea rufele, și prin frecare de marginea corpului de lemn care are caneluri pe margine, spală rufele. Bineînţeles (n.r. că este încă funcţională)", arată o femeie.
Maşina a fost achiziționată de Muzeul Civilizației Dacice şi Romane Deva şi este expusă la Secția de Etnografie din Brad, unde vizitatorii o pot admira. "Din ce se vede, sigur, pare rudimentară, dar probabil la vremea respectivă a fost binevenită şi a ajutat mult. A fost un pas spre nou", spune Simona Alexe, profesor.
- Specialiştii explică diferenţa dintre puiul crescut la curte şi cel din supermarket
- Românii vor avea încă două zile libere, dar se vor bucura de ele abia peste doi ani
- Invenţia unui băimărean a redus factura la gaze şi cu 70%. Inginerul dă asigurări că investiția poate fi...
- Târguri de Paşte în 2025 în Bucureşti şi în ţară. Care sunt atracţiile primăverii
- 4 aprilie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Maşina de spălat din lemn seamănă cu un ciubăr şi are diametrul de 65 cm. "Putem să spunem că este o primă maşină de spălat din România. Noi presupunem că este confecţionată din lemnul din jurul casei, este o producţie locală", a explicat Dr. Georgeta Deju, MCDR Deva.
Cine a fost Ioan Stoica, inventatorul din satul hunedorean
Prea puţini însă, au auzit de Ioan Stoica. De-a lungul timpului, acesta a desenat și apoi meșterit mai multe aparate de zbor, chiar și un model de elicopter despre care se ştie că ar fi ajuns într-o colecţie la Viena. "Nişte săteni ne-au îndrumat către casa lui Ion Stoica care a zburat, că au povestit cum a zburat de pe casă, cum a căzut într-o toptilă de cânepă. Am intrat în casa părăsită", spune Grigore Urecheat, conservator MCDR Deva.
"Putem să spunem că a fost și pictor, fotograf, a facut tot felul de maşinării, chiar aeromodele, marea lui pasiune fiind zborul. A confecţionat intrumente muzicale prin care întreţinea atmosfera la petreceri", adaugă Grigore Urecheat, conservator MCDR Deva.
Ioan Stoica a trăit între anii 1860 şi 1923 şi este considerat unul dintre inventatorii uitaţi ai României.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰