Prima medalie românească cu o navă de război a fost emisă de monetăria statului
Aceasta marchează împlinirea a 155 de ani de la nașterea Regelui Ferdinand I și 90 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a primei nave de război, care a purtat denumirea monarhului, distrugătorul "Regele Ferdinand".
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Fregata "Regele Ferdinand" este de 16 ani în serviciul marinei de război.
- Este nava militară a României cu cele mai multe misiuni internaţionale în teatrele de operaţiuni marine.
Distrugătorul "Regele Ferdinand" era o fortareata plutitoare cu mitraliere, tunuri si lansatoare de rachete. Cea mai puternică navă a noastră, a fost spaima submarinelor sovietice. România a avut patru astfel de nave, dar din pacate toate au ajuns la fier vechi.
Marius Rohat , directorul Muzeului Marinei: Felicit monetăria statului pentru modul susţinut prin care încearcă să aducă românilor, în memoria românilor, şi nu numai, elemente din istoria noastră milenară.
Fregata "Regele Ferdinand" este de 16 ani în serviciul marinei de război şi este nava militară a României cu cele mai multe misiuni internaţionale în teatrele de operaţiuni marine. Foştii ei comandanti au multe de povestit.
Mihai Panait - fost comandant al fregatei Regele Ferdinand: Nava şi echipajul fregatei Regele Ferdinand au definit cariera mea de ofiţer de marină. Am trecut pentru prima dată cu o navă militară ecuatorul. Am executat misiuni în emisfera sudică. Am contribuit la efortul NATO în marea Mediterană.
Pentru a celebra cele două nave emblematice de război ale Marinei noastre Monetaria Statului a lansat o medalie de argint.
Codrut Ciobanescu, sculptor la Monetaria Statului: Medalia este axată pe tema timpului şi trecerea acestuia, dar şi a perpetuării tradiţilor în marina română.
Medalia a fost deja expusă pentru a fi admirată. Ea poate fi și achiziționată de colecţionari la Muzeul Național al Marinei Române din Constanța. Atenţie, sunt doar 90 de medalii de argint, iar preţul este de 932 de lei. Desigur există şi varianta de cupru, ceva mai ieftină, la un preţ de 375 de lei.
Distrugătoarele navale ale României, asii Marinei Militare sunt celebrate astazi in cea mai inalta forma de recunostinta. Monetaria Statului a batut prima medalie a Romaniei cu o nava de razboi: distrugatorul Ferdinand si continuatorul sau de azi, fregata Regele Ferdinand. Primul a ajuns la fier vechi din cauza rusilor. Al doilea e nava amiral a Fortelor Navale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰