Video Primăria Capitalei începe verificarea clădirilor cu risc seismic. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru cei care refuză expertizarea
Primăria Capitalei începe expertizarea clădirilor periculoase din Bucureşti Pentru că procedura este scumpă, în primă fază vor fi analizate doar 200 de constructii. De mai bine de 20 de ani, nu s-au mai făcut astfel de evaluări. Iar oraşul e plin de imobile din care, zilnic, cad bucăţi.
Reporter: De cât timp aţi cerut Primăriei consolidarea?
Mariana Dumitru, locatar clădire monument istoric: Aaaaa, păi sunt vreo 5, 6 ani. De câţiva ani de zile se duc toţi proprietarii la primărie dar suntem plimbaţi de colo, colo. Ne-a promis multe, dar s-au făcut puţine.
Este situaţia a mii de familii din Bucureşti, care trăiesc în clădiri din centrul oraşului. Şi nu e de mirare, căci reprezentanţii primăriei nu ştiu nici măcar câte dintre imobilele oraşului sunt un pericol.
Edmond Niculuşcă, directorul Administratiei pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic: Ar trebui expertizat tot. În acest moment noi nu avem imaginea dezastrului din Bucureşti. Avem o listă incompletă de clădiri expertizate tehnic. Noi ştim cam 10% din totalul fondului construit. Despre restul de 90% nu ştim absolut nimic.
- Lucrări de consolidare amânate la nesfârşit. Sute de bucureşteni se înghesuie de trei ani în locuinţe...
- Consolidarea clădirilor cu risc seismic din Bucureşti, în pericol din cauza lipsei banilor: "Nu avem bani de...
- Bucureştiul, între vechi şi nou. Zeci de clădiri hibrid îmbină stilul istoric şi cel modern, spre încântarea...
Cetăţean: Mi se par foarte periculoase, în special pentru că mergem cu copiii pe stradă şi dacă pică ceva pe ei, noi mai supravieţuim, dar ei?
Localnic: A căzut stocătura chiar când treceam eu. Eu ştiam că va cădea, stătea agăţată de un fier. Au venit pompierii şiau dat-o jos. Atât.
Autorităţile vor începe expertizarea clădirilor. Deocamdată doar cu 200 de imobile. De ce aşa puţin?
Edmond Niculuşcă, directorul Administratiei pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic: Nu avem capacitatea în acest moment să facem mai mult. Asta este realitatea. Avem o instituţie de 100 de oameni şi cred că peste jumătate nu ar avea ce să caute în administraţie.
Mii de clădiri la un pas de prăbuşire
Mai mult, expertizarea clădirilor nu se va face cu un scanner special pentru că Primăria Capitalei nu are un astfel de aparat. Verificările vor fi făcute de o echipă de experţi.
Andreea Milea, reporter Observator: Simpla expertizare a unei clădiri poate dura mai bine de o lună iar costurile diferă în funcţie de încadrarea construcţiei. Dacă vorbim despre monumente istorice cheltuielile sunt cele mai mari, de peste 500.000 de lei pentru fiecare clădire, în timp ce, pentru o construcţie clasică, sumele depăşesc 400.000 de lei.
Fără acordul proprietarului nu se poate face însă nimic.
Edmond Niculuşcă, directorul Administratiei pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic: Dacă ei nu vor să lucreze cu noi, nu vor să îşi expertizeze clădirea cu noi, sau să îşi facă proiectarea cu noi, au datoria conform legii să o facă pe cheltuiala lor proprie.
În caz contrar, proprietarii riscă amenzi de până la 50.000 de lei. În ultimele trei decenii, primăria capitalei a consolidat 30 de clădiri din Bucureşti. Investitorii privaţi, dublu, aproape 70.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰