Antena Meniu Search
x

Primăria Galați a deschis licitația pentru firma care a reabilita situl arheologic de la Dunăre

Lupta de la Barboşi se apropie de final. Nu este vorba despre o bătălie în adevăratul sens al cuvântului, ci despre lupta unui fost castru roman cu provocările timpurilor moderne.

de Daniel Lare

la 21.07.2020, 15:01

Vezi și
  • Castrul Roman de la Tirighina-Bărboși era unul dintre cele mai importante bastioane ale Imperiului.
  • Proiectul de aproape 14 milioane de lei vizează conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice.

Vestigiul se ambiționează sa rămână în același loc unde romanii i-au pus bazele, acum peste o mie de ani, deşi autorităţile locale au tot încercat să-i schimbe destinaţia. Acum mulţi ani edilii au dat autorizaţii de construcţie pentru tot felul de clădiri - inclusiv un service auto.

Săpăturile efectuate în anii 1959—1962 pe înălțimea Tirighina de la Barboși, aproape de vărsarea Siretului în Dunăre, au scos la lumină un castel roman.

Marius Mitrof, consultant Direcția Județeană pentru Cultură Galați: Castrul roman de la Galați este unic pentru zona Moldovei, pentru că reprezintă unica așezare romană din perioada Antichității. A fost o așezare a Imperiului Roman peste o așezare dacică, unde se pare că pe acest loc însăși grecii in perioada migrațiilor mari, și-au stabilit un emporium.

Castrul Roman de la Tirighina-Bărboși era unul dintre cele mai importante bastioane ale Imperiului, în zona de nord-vest a acestuia.

De la plecarea romanilor până acum, timpul a pus stăpânire pe castru, însă acesta nu a fost cel mai important dușman al lui. Printre dușmanii de temut au fost și autoritățile locale care, de-a lungul timpului, au acordat autorizații de construcție chiar și pentru un service.

Acum, primăria municipiului Galați a deschis licitația care va desemna firma ce va trebui să readucă strălucirea de altădată acestui loc încărcat de istorie.

Petrica Pațilea, purtătorul de cuvânt al primăriei Galați: Un monument de importanță națională, considerat foarte important, atât ca relevanța, cât și ca potențial turistic, al doilea ca importanță după Sarmizegetusa.

Proiectul în valoare de aproape 14 milioane de lei vizează conservarea şi restaurarea vestigiilor arheologice, înfiinţarea unui muzeu de sit şi amenajarea unui amfiteatru pentru festivaluri şi concerte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Primăria Galați a deschis licitația pentru firma care a reabilita situl arheologic de la Dunăre