Primul clopoțel sună în container. Sute de elevi din ţară vor învăţa într-o altfel de şcoală
Sute de elevi din mai multe oraşe din ţară vor învăţa de anul acesta într-o altfel de şcoală. Containere sau buncăre, aşa cum le numesc părinţii copiilor. Nu foarte încântaţi iniţial de decizia autorităţilor, acum spun că sălile arată mai bine decât unele din şcolile reale.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Sute de elevi din mai multe oraşe din ţară vor învăţa de anul acesta într-o altfel de şcoală. Containere sau buncăre, aşa cum le numesc părinţii copiilor. Nu foarte încântaţi iniţial de decizia autorităţilor, acum spun că sălile arată mai bine decât unele din şcolile reale. Aer condiţionat, spaţii largi, dulapuri şi calorifere noi. A fost singura soluţie după ce la înscrieri au venit prea mulţi copii.
În ultimii cinci ani, numărul elevilor de la şcoala 30 din Timisoara s-a dublat. Anul acesta numai clasele pregătitoare sunt 10. Prea mulţi copii şi prea puţin spaţiu. Aşa se face că, peste câteva zile primul clopoţel va suna... în container.Sunt şase astfel de corpuri în curtea şcolii. Cu tablă interactivă, videoproiector, imprimantă, dulăpioare pentru ghiozdane şi spaţii moderne. E drept că, din afară, nu prea arată a şcoală.
Nu este nicio diferenţă dintre o altă sală de clasă din şcoală şi ce avem aici, constată o profesoară.
Containerele cu structură metalică şi pereţi umpluţi cu vată minerală sunt un compromis până când se vor construi alte clase, cu 6 milioane de euro.
S-a obţinut autorizaţia de construcţie pentru două corpuri de clădire. Până se va obţine finanţarea şi până lucrările vor fi finalizate, aceasta a fost o soluţie provizorie, spun reprezentanţii şcolii.
Soluţia provizorie a costat 100.000 de mii de euro.
Autorităţile locale din Timişoara vor acum să mai cumpere încă 30 de containere pentru alte trei şcoli.
La fel de încântată este şi conducerea unei şcoli din Popeşti-Leordeni. La marginea Bucureştiului, patru clase şi-au găsit locul într-un container. Acolo vor face primele ore din viaţa peste 100 de elevii.
ANGELICA COMAN, director: Se va căra mobilerul de clasă pregătitoare, băncuţele şi scăunelele, dulapul şi se va ornamenta sala de clasă de către învăţătorul care va preda.
Eram un pic stresată că o să fie înghesuială, acum văd că este spaţiu, culoar, clase, deci nu mai stăm unul peste altul, constată o mamă.
Dacă la noi mulţi încă privesc cu reticenţă containerele cu catedră, în alte ţări sunt deja un succes. În Sydney elevii unei şcoli internaţionale au ajuns vedete în presă cu şcoala lor inedită.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰