Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Primul vaccin făcut din virus a ajuns în România. Cu ce se diferenţiază Astra Zeneca de celelalte seruri

În câteva zile, începe în România vaccinarea cu al treilea ser aprobat în Uniunea Europeană de la Astra Zeneca. Nu se ştie deocamdată cui va fi administrat. Este un vaccin pe bază de virus viu, aşadar e diferit faţă de serurile de la Pfizer şi Moderna.

de Ema Schweninger

la 03.02.2021 , 20:05

  • Primul vaccin făcut din virus
  • Eficacitate de doar 60%
  • Românii nu-şi pot alege vaccinul

Nu produce COVID-19, ne asigură medicii. Alte ţări însă au impus restricţii pentru administrarea lui. 

Sunt doar câteva păreri despre vaccinul Astra Zeneca, al treilea aprobat în Uniunea Europeană şi tot al treilea care va ajunge la noi.

Prima tranşă va fi livrată cel mai probabil vineri. Iar imunizarea va începe pe 15 februarie. În prima lună şi jumătate, vor fi vaccinaţi cu acest ser 650 000 de români. 

Vezi și

Primul vaccin făcut din virus

Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, care sunt pe bază de ARN Mesager, vaccinul de la Astra Zeneca foloseşte un alt virus care transportă un fragment din informaţia genetică a noului coronavirus în celulele umane.

Un virus care nu se reproduce şi nu provoacă boli. Acesta doar determină formarea anticorpilor. În momentul în care intrăm în contact cu cineva infectat, anticorpii neutralizează virusul Sar-Cov 2.

Ştefan Dascălu, cercetător Universitatea Oxford: "Este un adenovirus care în forma lui iniţială infecta cimpanzeii. Să nu ne imaginăm că ne vom urca în copaci". 

Eficacitate de doar 60%

Vaccinul se administrează tot în 2 doze însă la o distanţă mare una de cealaltă, de 4 - 12 săptămâni. Studiile clinice arată că eficacitatea este de aproximativ 60 la sută, faţă de 95 la sută cât au serurile Pfizer şi Moderna. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: "Chiar dacă eficacitatea este mai mică, facem o comparaţie cu vaccinurile de pe piaţă. În primul rând, vaccinarea antigripală unde au fost sezoane când am avut o eficienţă undeva între 40 şi 60%".

Ştefan Dascălu, cercetător Universitatea Oxford: "Este un vaccin sigur şi un vaccin eficient în prevenţia şi evident ne va ajuta în continuare să ne luptăm cu această infecţie".

Uniunea Europeană recomandă aministrarea vaccinului AstraZeneca pentru cei cu vârsta de peste 18 ani, însă a menţionat că nu sunt date suficiente despre eficacitatea serului la cei în vârstă. 

Românii nu-şi pot alege vaccinul

Germania şi Franţa nu vor administra Astra Zeneca persoanelor care au peste 65 de ani. Iar Italia, adulţilor care au peste 55 de ani. În România, decizia va fi luată de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Cel mai probabil, serul va fi administrat românilor care au între 18 şi 55 de ani.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: "Nu îl vom administra acest vaccin de la AstraZeneca, oamenilor cu vârsta peste 65 de ani".

Şi Elveţia a anunţat că nu va folosi vaccinul Astra Zeneca până nu apar noi studii. Românii nu vor putea alege vaccinul care le va fi administrat. 

Valeriu Gheorghiţă: "Recomandările vor fi efectuate de personalul medical din centrul de vaccinare ţinând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin".

În cazul vaccinului Astra Zeneca, cele mai frecvente reacţii adverse au fost durere la locul injectării, oboseală, dureri de cap, musculare şi articulare, febră, frisoane şi greaţă. 

Ema Schweninger Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Primul vaccin făcut din virus a ajuns în România. Cu ce se diferenţiază Astra Zeneca de celelalte seruri