Priveghiul online, o noua moda la romani
De moarte nu scapam nici macar pe internet. Priveghiul online l-a inlocuit pe cel clasic. Mai multe grupuri formate pe retelele de socializare discuta despre decedat si fac o vizualizare in direct a priveghiului.
In era internetului, priveghiul clasic devine online. Ceva la care greu ne putem gandi.Si totusi, pentru unii acest timp de priveghi a devenit o moda. Poti vizualiza in direct priveghiul sau poti crea un grup pe retelele de socializare, unde postezi filmulete, ganduri sau chiar poze cu decedatul.
Chiar si bocetul poate fi online. Ce-i drept, prin intermediul emoticoanelor sau al unor versuri sau fraze artistic formulate.
Explicatia mutarii priveghiului in online este oarecum legata de inversarea relatia cu eternitatea.
“Virtual intra deja in casele noastre. Intrarea in virtual este un sistem de comunicare. Totul se muta si online. Ceea ce transforma si atitudinea fata de moarte”, spune antropologul Vintila Mihailescu.
Internetul este taramul tuturor posibilitatilor. De cum a luat amploare acest "ritual" au si aparut site-uri "de memoriale". Unde poti aprinde o lumanare, o candela sau chiar darui o floare. Totul, in schimbul unei sume de bani.
Un memorial poate fi platit anual si costa 39 de lei cu TVA sau poate fi platit permanent si este gazduit tot timpul si acest lucru costa 149 de lei, tot cu TVA.
Plata se face prin intermediul cardului sau SMS-ului, iar preturile variaza in functie de numarul de zile. Spre exemplu, pentru o candela online, preturile pornesc de la trei euro si pot ajunge pana la 10 euro pentru o postare de un an de zile.
Antropologii spun ca priveghiul online este o practica abia la inceput. Cu toate acestea, are sanse mari sa devina o traditie, iar priveghiul cu bocitoare va deveni doar o amintire.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰