Antena Meniu Search
x

Curs valutar

O româncă infestată cu bacterii în spitalele româneşti şi salvată în Franţa nu se poate întoarce acasă pentru că nu avem legislaţie adecvată

A fost la un pas să moară în România, dar a fost salvată de medicii din Franţa.

de Redactia Observator

la 17.01.2018 , 21:43

A fost la un pas să moară în România, dar a fost salvată de medicii din Franţa. Acum, autorităţile din sănătate vor, din nou, să o aducă la limita supravieţuirii. Este povestea unei femei de 38 de ani din Cluj, care a suferit 14 intervenţii chirurgicale, şi încă una salvatoare într-un spital din Paris. Acum este dependentă de alimentaţie intravenoasă, pe care statul român nu o asigură la domiciliu. Ea refuză să se întoarcă în spitalele româneşti, de unde a plecat plină de bacterii. 

Cristina a suferit prima intervenţie chirurgicală în 2016, când s-a operat de fibrom uterin. Atunci a început şi calvarul, pentru că a dezvoltat complicaţii. Salvarea a a venit de peste hotare. Medicii din Franţa au reuşit să o salveze, chiar dacă au primit-o cu multiple infecţii luate din spitalele din România. 

- Credeţi că dacă nu aţi fi fost transferată din România, aţi fi supravieţuit? 

Vezi și

- Dacă e să cred ceea ce mi s-a spus aici, nu. Starea în care am ajuns aici era la limită.

Pe acelaşi subiect

Din primăvara anului trecut, Cristina este dependentă de alimentaţie intravenoasă, care în Franţa este asigurată şi la domiciliu. Prima solicitare făcută către Ministerul Sănătăţii, pentru a schimba legislaţia, a fost făcut în vara anului trecut. 

Comisia de ATI din cadrul Ministerului Sănătăţii argumentează, printr-o scrisoare, necesitatea creării unui program naţional care să asigure alimentaţia parenterală la domiciliu. Nota a fost trimisa Casei de Asigurări abia la începutul acestei luni. Elena Copaciu medic şef ATI, Spitalul Universitar: "Nu că uşurează viaţa pacientului, salvează viaţa pacientului. În perioada de scădere ponderală este la risc să moară şi să moară inclusiv de faptul că nu se hrăneşte corect."

Abia după insistenţele reporterilor Observator, Ministerul Sănătăţii a venit cu o soluţie. Respinsă categoric de Cristina. 

Oana Grigore purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: "În primă instanţă pacienta va fi transferată la Spitalul Judeţean Cluj pentru asigurarea tratamentului necesar. Între timp Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au demarat procedurile prin care se modifică cadrul legislativ."

Cristina Udrescu, pacientă: "În spital în Cluj, eu cel puţin, am fost beneficiara unor bacterii multirezistente la antibiotice. De care nu am scăpat, aceste tulpini încă sunt prezente în corpul meu."

Culmea, nici medicii nu recomandă spitalizarea pe termen lung într-o secţie ATI.

Cristina este alimentată acum intravenos pe timpul nopţii. Nimeni nu ştie când va reveni în România, mai ales că deocamdată soluţia autorităţilor nu a fost pusă pe hârtie. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri sociale » O româncă infestată cu bacterii în spitalele româneşti şi salvată în Franţa nu se poate întoarce acasă pentru că nu avem legislaţie adecvată