Producătorii, obligaţi să eticheteze diferit pepenii români de cei străini
Dulci, zemoşi, verzi sau galbeni - primii pepeni româneşti s-au copt deja, iar producătorii au început recoltarea. Fructele verii au apărut şi în pieţe, unde le fac însă concurenţă cele aduse din Grecia şi Turcia.
Dulci, zemoşi, verzi sau galbeni - primii pepeni româneşti s-au copt deja, iar producătorii au început recoltarea. Fructele verii au apărut şi în pieţe, unde le fac însă concurenţă cele aduse din Grecia şi Turcia. Pentru a deosebi marfa românească de cea de import, clienţii au de anul acesta la dispoziţie o etichetă specială, obligatorie pentru toţi producătorii. Pe ea vor fi trecute nu doar preţul, ci şi localitatea de origine şi data recoltării.
De ani întregi, Mariana Creţu este producător local în comuna Gheorghe Doja şi ştie exact când un pepene de pe tarabă este proaspăt.
Şi dacă nu-i recunoaşteţi după aceste semne, vă ajută eticheta. Obligatorie, spun autorităţile.
De anul acesta, modelul este standard şi cuprinde tricolorul - semn că marfa este românească, dar şi informații privind denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării şi preţul.
Primele astfel de etichete au apărut deja în pieţele din Bucureşti.
Dar unii cumpărători nu au încredere nici aşa în pepenii de pe tarabe.
Anul trecut, aproape 600 de mii de tone de pepeni au crescut în pământ românesc. Dar am şi importat aproape 30 de mii de tone, din Grecia, Turcia şi Olanda. Pepenii autohtoni se vând acum, la început de sezon, cu preţuri între 2,5 şi 3 lei kilogramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰