Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Producătorii, obligaţi să eticheteze diferit pepenii români de cei străini

Dulci, zemoşi, verzi sau galbeni - primii pepeni româneşti s-au copt deja, iar producătorii au început recoltarea. Fructele verii au apărut şi în pieţe, unde le fac însă concurenţă cele aduse din Grecia şi Turcia.

de Redactia Observator

la 28.06.2019 , 22:16

Dulci, zemoşi, verzi sau galbeni - primii pepeni româneşti s-au copt deja, iar producătorii au început recoltarea. Fructele verii au apărut şi în pieţe, unde le fac însă concurenţă cele aduse din Grecia şi Turcia. Pentru a deosebi marfa românească de cea de import, clienţii au de anul acesta la dispoziţie o etichetă specială, obligatorie pentru toţi producătorii. Pe ea vor fi trecute nu doar preţul, ci şi localitatea de origine şi data recoltării. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De ani întregi, Mariana Creţu este producător local în comuna Gheorghe Doja şi ştie exact când un pepene de pe tarabă este proaspăt.

Vezi și

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Şi dacă nu-i recunoaşteţi după aceste semne, vă ajută eticheta. Obligatorie, spun autorităţile. 

De anul acesta, modelul este standard şi cuprinde tricolorul - semn că marfa este românească, dar şi informații privind denumirea producătorului, localitatea de origine, data recoltării şi preţul. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Primele astfel de etichete au apărut deja în pieţele din Bucureşti. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Dar unii cumpărători nu au încredere nici aşa în pepenii de pe tarabe.

Anul trecut, aproape 600 de mii de tone de pepeni au crescut în pământ românesc. Dar am şi importat aproape 30 de mii de tone, din Grecia, Turcia şi Olanda. Pepenii autohtoni se vând acum, la început de sezon, cu preţuri între 2,5 şi 3 lei kilogramul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Producătorii, obligaţi să eticheteze diferit pepenii români de cei străini