Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Nou proiect care ar da undă verde adopţiilor internaţionale, în dezbatere la Senat

Copiii abandonaţi ar putea avea, din nou, şansa de a fi adoptaţi şi în străinătate! Un proiect de lege aflat în dezbatere la Senat prevede schimbarea legii.

de Redactia Observator

la 02.04.2018 , 21:46

Copiii abandonaţi ar putea avea, din nou, o şansă de a fi adoptaţi şi în străinătate! Un proiect de lege aflat acum în dezbatere la Senat prevede schimbarea legii adopţiei şi ar urma să modifice şi procedura internă, extrem de greoaie.

Într-un centru din nordul ţării, o doamnă din America ţine în braţe o fetiţă de câţiva anişori, născută fără membre. A fost abandonată la naştere, dar americanca vrea să o adopte. Se împlinesc trei ani de cînd o vizitează. 

Legislaţia noastră nu-i dă voie femeii să ia fetiţa peste Ocean. Adopţiile internaţionale au fost stopate în România în 2004, după ce, în primii ani care au urmat Revoluţiei, sute de copii au fost vânduţi pe câţiva dolari în America. Noul proiect de lege, iniţiat de un deputat USR şi dezbătut, acum, în Parlament, ar face din nou posibil ca străinii să poată adopta copii români.

Vezi și

Conform proiectului, s-ar simplifica şi condiţiile în care un copil ar fi declarat adoptabil. Acum, este nevoie de acordul rudelor până la gradul patru, foarte greu de găsit în cazul copiilor părăsiţi. Iniţiatorii vor să aducă nivelul la gradul al treile de rudenie. Cristina a aşteptat mai bine de doi ani până să-l găsească pe Patrick. 

Cristina, mamă adoptivă:

Am luat atestatul în 2012 şi abia în 2014 l-am cunoscut pe fiul meu. În cei doi ani nu am fost chemată să văd niciun copil.

Sunt peste 57 000 de copii în sistemul de adopţie din România şi doar 1,5% dintre ei sunt declaraţi adoptabili. Statisticile arată că în 11 ani de viaţă, minorii schimbă măcar 9 cămine iar această îngrijire în schimburi le afectează grav dezvoltarea. 

Cristina, mamă adoptivă:

Este echilibrul meu, cel care mă face să râd, testul meu de rezistenţă, tot ce mi-am dorit . 

Reprezentanţii direcţiilor pentru protecţia copilului cred că ideea este bună, dar situaţia nu s-ar schimba radical.

Dănuţ Fleacă, director DGASPC Sector 1: 

Legislaţia vine extrem de târziu. Dacă nu se oprea în 2004, mulţi copii îşi găseau o casă. 

Organizaţiile neguvernamentale acuză autorităţile pentru protecţia copilului că ţin minorii cât mai mult în centre pentru a încasa banii de la bugetul de stat . Suma acordată pentru îngrijirea fiecărui copil poate ajunge până la 40 de mii de lei pe an. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri sociale » Nou proiect care ar da undă verde adopţiilor internaţionale, în dezbatere la Senat