Proprietarii de plantaţii se plâng că nu mai pot angaja oameni cu ziua
Un zilier bun este la mare căutare în plin sezon al recoltelor, însă oamenii harnici sunt greu de găsit. Mulţi preferă să presteze aceleaşi munci în străinătate, unde câştigă şi cu 25% mai mult. Ca să-i atragă, angajatorii români le asigură masă şi cazare gratuite.
Un zilier bun este la mare căutare în plin sezon al recoltelor, însă oamenii harnici sunt greu de găsit. Mulţi preferă să presteze aceleaşi munci în străinătate, unde câştigă şi cu 25% mai mult. Ca să-i atragă, angajatorii români le asigură masă şi cazare gratuite. De anul acesta, însă, zilierii au devenit şi mai costisitori. Pe lângă impozitul de 10 la sută, angajatorii trebuie să plătească acum şi asigurări sociale de 25 la sută.
Pentru o zi de lucru, cei peste 40 de zilieri tocmiţi să culeagă prune şi mere primesc câte 100 de lei. Ca să-i atragă, proprietarul le oferă şi masă şi cazare gratuite. Orice ca să îi convingă să nu meargă la cules în străinătate.
Exodul românilor la muncă în străinătate i-a afectat din plin pe angajatorii din agricultură. Mulţi riscă să rămână cu recolta în câmp din lipsă de mână de lucru.
- Un producător român inaugurează o fabrică de fertilizanţi în Brazilia. A avut în 2024 un profit de peste 3...
- Unul dintre cei mai importanți oligarhi ruşi a fost arestat pentru fraudă. Cine este Vadim Moşkovici
- Cum se descurcă un bărbat din Tanzania care are 16 soţii, 104 copii şi 144 de nepoţi: "Îşi ştie fiecare locul"
- Ninsorile din sudul României au salvat câmpurile uscate de secetă. Primele răsaduri au ieşit de sub zăpadă
- Târg de adopții pentru căței, în Parcul Carol. Vizitatorii pot să interacţioneze direct cu animalele: "Am...
Mulţi dintre maramureşenii care lucrează acum în ferma de peste 200 de hectare din Bistriţa Năsăud au fost la muncă în Germania sau Italia. Câştigau bine, dar erau şi dezavantaje.
Însă taxele au crescut şi în România. Până acum, veniturile zilierilor erau impozitate cu 10 la sută. De anul acesta, angajatorii trebuie să plătească şi asigurări sociale de 25% din veniturile zilierilor.
Un zilier poate negocia orice salariu, dar nu poate fi plătit cu mai puţin de 12,43 de lei pe oră - echivalentul unei ore de muncă remunerate cu salariul minim pe economie. Ultimele estimări arată că puţin peste 750.000 de români au contracte de muncă cu ziua.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰