Antena Meniu Search
x

Video Protest în premieră în Justiţia din România! Avocat condamnat la închisoare, apărat de zeci de colegi

Zeci de avocaţi au manifestat la Curtea de Apel Bucureşti, în numele unui coleg de breaslă condamnat la 5 ani de închisoare. Robert Roşu, cercetat în dosarul "Ferma Băneasa" alături de Prinţul Paul şi Remus Truică. Avocatul trimis acum după gratii fusese achitat de prima instanţă de judecată. Însă de această dată, decizia e definitivă. Curtea Supremă urmează să publice şi motivarea.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 21.12.2020, 21:35

Vezi și
  • Robert Roşu a fost avocatul lui Paul Lambrino
  • Roşu a fost cercetat pentru că ar fi influenţat retrocedarea unor hectare de teren

Protestul a izbucnit în urmă cu patru zile, pe reţelele sociale, după ce avocatul Robert Roşu a fost trimis după gratii. Azi, revolta s-a mutat în Sala Paşilor Pierduţi a Curţii de Apel Bucureşti.

Acesta a fost condamnat pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu, susţin judecătorii Instanţei Supreme.

Condamnat de justiţie, apărat de Baroul Bucureşti

Însă avocatul condamnat este apărat de Baroul Bucureşti.

"Consiliul Baroului Bucuresti a luat act, cu profundă îngrijorare pentru exercitarea liberă a profesiei de avocat, contribuția la ambele infracțiuni constând în exercitarea atributiilor specifice profesiei de avocat. Aceste fapte nu au fost apreciate de către prima instanță ca fapte penale, ci doar ca exercițiu normal al profesiei de avocat."

Imediat, a reacţionat şi ICCJ, care susţine că a respectat normele juridice.

"Înalta Curte de Casație și Justiție recunoaște și susține dreptul fundamental la liberă exprimare, discursul public la adresa serviciului public al justiției, însă, ar trebui să se caracterizeze, dincolo de contextul emoțional, prin rigoare, echilibru și o minimă echidistanță din partea tuturor persoanelor implicate".

Cine este Robert Roşu

Robert Roşu a fost avocatul lui Paul Lambrino, zis şi Al României, în celebrul dosar "Ferma Băneasa".

Roşu a fost cercetat pentru că ar fi influenţat retrocedarea unor hectare de teren de 145 de milioane de euro pe numele clientului său.

Colegii lui avocaţi susţin că Roşu nu ar fi făcut decât să pună în executare, în calitate de avocat, hotărâri emise de alte instanţe.

Motivarea deciziei Curţii Supreme încă n-a fost publicată. Aşa că e greu de spus cine are dreptate. Un lucru, însă, e cert: există o discrepanţă foarte mare între deciziile celor două instanţe care au judecat acest dosar. De la achitare. la condamnare de 5 ani de închisoare cu executare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Protest în premieră în Justiţia din România! Avocat condamnat la închisoare, apărat de zeci de colegi