Antena Meniu Search
x

BREAKING NEWS! INCIDENTE VIOLENTE la protestul din Piaţa Victoriei! Doi jandarmi au fost răniţi. Cel puţin 20 de huligani au fost urcaţi în duba Jandarmeriei

UPDATE. Sute de mii de oameni au ieşit din nou în stradă în această seară în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară. Peste 300.000 de protestatori s-au adunat în Capitală, în Piaţa Victoriei, şi în oraşele Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Braşov, Arad, galaţi, Craiova, Constanţa şi Alba-Iulia. 

UPDATE. Sute de mii de oameni au ieşit din nou în stradă în această seară în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară. Peste 300.000 de protestatori s-au adunat în Capitală, în Piaţa Victoriei, şi în oraşele Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Braşov, Arad, galaţi, Craiova, Constanţa şi Alba-Iulia. Incidente violente au izbucnit în Piaţa Victoriei, după ce numeroşi tineri au aruncat cu sticle, torţe şi petarde în forţele de ordine, care au ripostat folosind gaze lacrimogene.

BUCUREŞTI

Update ora 00:50 - Aproximativ 20 de persoane au fost reţinute în urma violenţelelor din această seară, a declarat la Antena 3 Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Update ora 00:25 - Abia după aproape două ore de la violenţele provocate de suporteri ai echipelor de fotbal din Bucureşti, mai mulţi huligani au fost prinşi şi băgaţi în duba Jandarmeriei.

Pe acelaşi subiect

Update ora 00:20 - Starea unuia dintre cei doi jandarmi răniţi în Piaţa Victoriei este mai gravă, el fiind lovit cu o cărămidă, a declarat, pentru News.ro, Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

"La Spitalul Floreasca au fost duşi doi jandarmi şi doi protestatari. Starea unuia dintre jandarmi este mai gravă, el fiind lovit cu o cărămidă", a declarat Cristian Grasu.

El a precizat că cele patru victime se află la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca, unde a fost creat un dispozitiv special pentru acordarea de îngriji medicale celor răniţi în confruntările din Piaţa Victoriei.

Anterior, secretarul de stat Raed Arafat declarase că starea celor patru răniţi lor nu este gravă.

Update ora 00:05 - După o periodă de calm, violenţele au fost reluate în Piaţa Victoriei. Forţe de la Brigada Specială de Intervenţie au început să reţină dintre cei care aruncă petarde spre jandarmi.

Update ora 23:35 - Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, prin telefon la Antena 3, că doi jandarmi și doi protestatari au fost răniți în violențele din Piața Victoriei.

Update ora 23:30 - Unii dintre tinerii care au aruncat cu petarde spre jandarmi au revenit în piaţa ţinând un banner pe care scrie "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă". Jandarmii încearcă să-i îndepărteze.

Update 23.25 Incendiu izbucnit în Piaţa Victoriei. Un stand publicitar a fost incendiat. Pompierii care incercau să stingă incendiul au fost atacaţi cu pietre şi bucăţi de gheaţă.

Update 23.15: Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că mai mulţi jandarmi au fost răniţi în incidentele violente din Piaţa Victoriei. Unul dintre ei a fost spitalizat.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, despre incidentele violente:

"Un jandarm a fost dus la Spitalul Floreasca. Mai sunt jandarmi care au fost răniţi, dar care au revenit în dispozitiv."

"Nu ne dorim să fie răniţi oameni!"

"Îi rog pe cetăţenii care manifestă paşnic să se distanţeze de persoanele care folosesc materiale pirotehnice."

"Îi vom identifica, îi vom căuta şi îi vom reţine pe cei care comit aceste incidente şi vă asigur că vor răspunde penal."

Ministrul a avut o intervenţie telefonică în direct la Antena 3.

Update ora 23:00 -  Haosul s-a instalat în Piaţa Victoriei, în urma incidentelor care au izbucnit în urmă cu câteva zeci de minute.

Persoane din mulţime continuă să arunce cu petarde, torţe şi sticle înspre jandarmi, care au înaintat spre protestatari.

Potrivit unor informaţii, cei care au declanşat haosul sunt suporteri ai echipelor Dinamo şi Steaua, care veneau de la un meci de handbal.

Oamenii prezenţi la protest s-au îndepărtat imediat din acea zonă.

UPDATE 22:40 - Incidente violente în Piaţa Victoriei. Mai mulţi manifestanţi aruncă cu sticle, torţe şi petarde în forţele de ordine

Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, dar şi cu bâtele din dotare. Unul dintre protestatari a fost prins de jandarmi şi târăt în curtea Guvernului.

UPDATE 22:20 - Jandarmeria informează că în Piaţa Victoriei sunt manifestanţi care aruncă cu obiecte pirotehnice şi face un nou apel la calm. ”Sunt persoane care se manifestă în limite normale, dar sunt şi unele care aruncă spre jandarmi cu obiecte pirotehnice şi cu obiecte contondente. Facem apel către cei care observă astfel de manifestanţi să se delimiteze de ei. În continuare vom avea aceeaşi atitudine, dar este important să prevenim orice fel de incidente şi să ne asigurăm că toţi aceşti oameni vor ajunge acasă în siguranţă”.

UPDATE 22:00 - Mulţimea a început să huiduie, după ce un reprezentant al Jandarmeriei s-a adresat manifestanţilor, spunându-le că participă la o acţiune ilegală de protest. "Vă recomandăm să respectaţi legea, să nu recurgeti la acte de vjolenţă. Atenţiune, activitatea dumneavostră este ilegală, participaţi la o manifestare publică neutorizată, vă rugăm să respectaţi legea!", a fost anunţul făcut prin portavoce de către reprezentantul Jandarmeriei. 

Anunţul a avut loc după ce s-au auzit mai multe petarde în mijlocul mulţimii, iar una dintre petarde a ajuns în apropierea unui grup de jandarmi, care, însă, nu au reacţionat. De asemenea, câţiva protestatari au aruncat din mulţime cu mai multe petarde în curtea Guvernului, dar şi cu o fumigenă, în timp ce alţi manifestanţi au aruncat cu sticle pline cu pietre spre gardul de la intrarea principală a Executivului. Imediat, mulţimea a început să strige "Fără violenţă". În urma incidentului, o persoană a fost ridicată de jandarmi şi dusă în curtea Palatului Victoria. 

UPDATE 21:50 - Jandarmeria face apel ca manifestanţii să îşi exercite dreptul la liberă exprimare în mod paşnic şi civilizat

UPDATE: 21:15 - Circa 120.000 de oameni protestează la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală faţă de adoptarea Ordonanţei de Urgenţă prin care sunt modificate codurile penale, în timp ce alţi 200.000 de manifestanţi au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară.

La această oră, manifestanţii din centrul Capitalei huiduie, fluieră şi bat în tobe. La un moment dat, s-au auzit mai multe petarde în mijlocul mulţimii, urmate de scandarea: "Fără violenţă". Una dintre petarde a ajuns în apropierea unui grup de jandarmi, care, însă, nu au reacţionat.

Update ora 21:00 - Numărul celor care s-au strâns în Piaţa Victoriei a ajuns la peste 80.000. Trupele de intervenţie ale jandarmeriei (scutierii) au intervenit şi au format un cordon de siguranţă între clădirea Guvernului şi manifestanţi. Protestul este în continuare unul paşnic, deşi, huiduielile se pot auzi pretutindeni.

Update ora 20:45 - Peste 70.000 de oameni protestează la Guvern, iar numărul creşte vertiginos.

Update ora 20:30 - La această oră, aproape 60.000 de oameni protestează în Piaţa Victoriei şi pe bulevardele învecinate. O petardă a fost aruncată în mijlocul protestatarilor, însă situaţia nu a degenerat.

UPDATE 20:00: Numărul celor care protestează în Piaţa Victoriei a ajuns la 50.000. Manifestanţii scandează "DNA să vină să vă ia", "Puşcăria conduce România", "Abrogati şi plecaţi", "Jos Guvernul comunist!", "Hoţii", "Dragnea nu uita, România nu-i a ta".

UPDATE 19:50 - Ministrul Iordache intervine cu o declaraţie: Oamenii au ieșit în stradă, indignați, folosind argumente preluate de pe rețelele sociale.

UPDATE 19:20 - Numărul celor prezenţi în Piaţa Victoriei a ajuns la 20.000 şi continuă să crescă vertiginos. Toate bulevardele din zonă sunt blocate.

UPDATE 19:00 - Numărul celor prezenţi în Piaţa Victoriei a ajuns la 10.000 şi continuă să crească. Toate bulevardele din zonă sunt blocate, iar piaţa este ocupată în totalitate. În urmă cu puţin timp, au avut loc îmbrânceli între jandarmi şi manifestanţii care voiau să înainteze către clădirea Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat, pentru News.ro, că dispozitivul de intervenţie din Piaţa Victoriei a fost suplimentat pentru că Palatul Victoria este obiectiv de importanţă deosebită pentru siguranţa statului şi este în paza Jandarmeriei. Enache a precizat că dispozititul de jandarmi aflat la sediul Guvernului are echipament special, care include şi pulverizatoare cu gaze lacrimogene, ca măsură de prevenire a unor situaţii conflictuale, a acţiunilor de tulburare a ordinii publice şi a escaladării violenţelor. El a mai spus că există şi rezerve de intervenţie, care la nevoie pot fi aduse în timp operativ în Piaţa Victoriei.

Georgian Enache a relatat că unii manifestanţi au forţat cordonul de ordine aflat în faţa zonei de protest şi au blocat circulaţia în Piaţa Victoriei, dispozitivul de jandarmi fiind regrupat în faţa intrării în curtea Palatului Victoria.

UPDATE 18:20 - Oamenii continuă să vină în Piaţa Victoriei, numărul de jandarmi care păzeşte Guvernul a fost dublat.

UPDATE: 18:10 - Câteva mii de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei şi protestează în faţa Guvernului. Un contingent de jandarmi a fost poziţionat în faţa instituţiei. Momentan, circulaţia nu a fost întreruptă, iar protestul este unul paşnic.

Un protest este programat să înceapă miercuri, de la ora 19.00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

”Pentru viitorul copiilor noştri! Pentru o Românie cu bun simţ! Cu bun simţ trebuie să şi protestăm!” se arată într-un anunţ pe Facebook, privind un nou protest , la care şi-au anunţat prezenţa 26.000 de persoane.

CLUJ-NAPOCA

Update ora 20:50 - Numărul total al protestatarilor depăşeşte 25.000. Manifestanţii au plecat în marş prin centrul oraşului şi s-au oprit în faţa Tribunalului unde au cântat ”Deşteaptă-te române”, după care şi-au continuat traseul.

Update ora 20:00 - Numărul protestatarilor a ajuns la 20.000. Manifestanţii au plecat în marş pe Bulevardul Eroilor spre cartierul Mărăşti, circulaţia fiind blocată pe mai multe străzi din centrul oraşului.

Update ora 19:00 - Peste 4.000 de persoane au ieşit în stradă, mulţi dintre manifestanţi fiind studenţi. O coloană de aproximativ o mie de studenţi a plecat în coloană din campusurile din oraş şi s-a alăturat protestatarilor, tinerii strigând ”6, 6, vin studenţii”.

Protestatarii scandează lozinci împotriva Guvernului şi a ministrului Justiţiei şi au bannere şi afişe cu mesaje prin care îi acuză pe politicieni de ”înaltă trădare”: ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”Ruşine să vă fie”, ”Ne-am săturat” sau ”Nu suntem orbi”.

TIMIŞOARA

Update ora 19:30 - Numărul protestatarilor a ajuns la 15.000 de persoane, potrivit jandarmilor. Oamenii continuă să sosească în centrul oraşului, numărul manifestanţilor crescând foarte mult după sosirea miilor de studenţi.

Update ora 19:00 - Peste 3.000 de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, pe platoul din faţa Operei Naţionale din Timişoara.

Studenţii, dar şi tinerii adunaţi în Piaţa Victoriei din Timişoara au strigat lozinci precum: ”Refuz, refuz, refuz acest abuz”, ”Şase! Vin studenţii”, ”Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”, ”Hoţii”, ”Vrem justiţie nu corupţie”, ”DNA să vină să vă ia” şi altele.

Pentru că afară este destul de frig, liderii protestatarilor i-au îndemnat pe cei prezenţi să sară şi să strige: ”Cine nu sare, cine nu sare ori e cu Dragnea, ori nu vrea schimbare”.

Update ora 18:30 - Aproximativ 600 de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei din Timişoara. 

Oamenii strigă ”Unitate” şi ”Timişoara, haideţi cu noi” şi poartă pancarte cu mesaje antiguvernamentale.

Câţiva tineri au sosit în Piaţa Victoriei cu o bicicletă specială cu care au transportat ceai atât pentru protestatari, cât şi pentru poliţişti şi jandarmi.

IAŞI

Update ora 20:30 - Numărul persoanelor care protestează la Iaşi s-a dublat şi depăşeşte 15.000, Piaţa Unirii din oraş fiind aproape plină. Mii de ieşeni au plecat din Piaţa Unirii, unde s-au adunat iniţial, în marş către Prefectură şi sediul PSD Iaşi, unde s-au oprit şi au huiduit şi strigat ”Hoţii” şi ”Jos PSD”.

Update ora 19:30 - Numărul persoanelor care protestează la Iaşi s-a dublat şi depăşeşte 7.000, Piaţa Unirii din oraş fiind aproape plină. Mulţi dintre protestatarii care s-au alăturat celor aflaţi deja în piaţă sunt studenţi din Complexul ”Tudor Vladimirescu”.

Update ora 18:30 - Peste 3.000 de persoane protestează în Piaţa Unirii din Iaşi, oamenii scandând lozinci împotriva Guvernului, a PSD şi a lui Liviu Dragnea.

Manifestanţii au fluiere şi steaguri şi scandează: ”Ruşine, ruşine să vă fie!”, ”Jos PSD”, ”Jos Dragnea”, ”Hoţii, hoţii”, ”Bucureşti nu uita, Iaşiul e de partea ta”.

De asemenea, ei au pancarte cu mesaje precum: ”Următoarea întrebare: când plecaţi?”, ”Dacă tinerii pleacă, cu cine mai furaţi?” sau ”Drganea şi ai lui, trădătorii neamului”.

SIBIU

Update ora 21:00 - Numărul protestatarilor de la Sibiu a ajuns la 20.000, iar oamenii mărşăluiesc în continuare pe bulevardele principale din oraş şi cer alegeri anticipate.

După ce protestatarii au parcurs aproape jumătate din traseu şi au ajuns pe Bulevardul Mihai Viteazul, numărul acestora s-a dublat, alăturându-li-se oameni de pe fiecare dintre străzile parcurse.

Update ora 20:15 - Aproximativ 10.000 de persoane protestează la Sibiu, oamenii pornind într-un marş prin centrul oraşului, traseul având aproximativ zece kilometri. Manifestanţii urmează să se oprească şi în faţa locuinţei preşedintelui Klaus Iohannis.

Sibienii au început să se strângă în Piaţa Mare din Sibiu încă de la ora 17.00, când a fost programat să se declanşeze protestul autorizat de Primărie. Cei mai mulţi dintre manifestanţi au ajuns însă în zona centrală a oraşului după ora 19.00, oră la care se făcuse apelul pe Facebook.

ARAD

Update ora 19:00 - Aproximariv 500 de oameni s-au adunat în Piaţa Revoluţiei. Ei au adus pancarte cu mesaje împotriva Guvernului şi au steaguri şi vuvuzele şi scandează ”Jos Guvernul”, ”Jos corupţia”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Jos mafia”.

Unul dintre participanţi este îmbrăcat cu o pelerină neagră cu glugă, are o coasă şi o foaie pe care scrie: ”Dragnea nu scapi”.

Zeci de particpanţi au venit cu copii şi cu câini.

CONSTANŢA

Update ora 19:00 - Oamenii au ieşit în stradă şi la Constanţa, unde pe platoul din faţa Prefecturii s-au adunat până acum peste 300 de persoane. Ei scandează împotriva Guvernului şi a PSD: ”România cere fără graţiere”, ”PSD, ciuma roşie”, ”Ieşiţi din casă dacă vă pasă”, ”ALDE şi PSD aceeaşi mizerie”, ”Dragnea la puşcarie”.

Manifestanţii au pancarte cu mesaje precum ”În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, ”Legea-i lege pentru toţi, nu-i făcută pentru hoţi”, ”Vrem program de guvernare, nu penali cu condamnare”.

La acţiune sunt, spre deosebire de serile anterioare când au avut loc proteste, mulţi părinţi cu copii.

BRAŞOV

Update ora 20:00 - Numărul protestatarilor a ajuns la 4.000.

Update ora 18:00 - Aproape 3.000 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii municipiului Braşov, scandând lozinci antiguvernamentale şi cerând retragerea ordonanţei de urgenţă vizând modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea.

Protestatarii au adus cu ei pancarte pe care se poate citi: "Dragnea nu uita, te aşteaptă DNA“, "PSD - Ciuma Roşie“, "Trebuie să ieşim toţi ca să scăpăm de mafioţi“.

Unele mesaje sunt adresate direct liderilor PSD Braşov., între care fostului prefect de Braşov şi preşedinte al PSD Braşov, Mihai Mohaci: "Mohaci, nu fii complicele tâlharilor!“. Demisionează din PSD“.

Manifestanţii, care s-au strâns în număr mare în faţa Prefecturii judeţului Braşov, spun că ei nu vor demisia Guvernului, ci retragerea actelor normative vizând justiţia, adoptate, marţi noapte, de Executiv.

"Noi nu cerem demisia Guvernului, ci retragerea ordonanţei privind modificarea codurilor penale şi a proiectului de lege privind graţierea", a spus unul dintre protestatari, care a vorbit la megafon.

GALAŢI

Update ora 19:00 - Numărul persoanelor care protestează la Galaţi a depăşit o mie, manifestanţii blocând circulaţia în centrul oraşului şi ocupând o stradă.

O parte dintre protestatari au urcat pe treptele clădirii Prefecturii Galaţi, unde au desfăşurat un steag tricolor de aproximativ zece metri.

Update ora 18:15 - Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în faţa sediului Prefecturii Galaţi, manifestanţii cerând demisia Executivului şi scandând ”PSD, ciuma roşie”.

Oamenii s-au mobilizat pe Facebook şi au început să se adune în centrul oraşului începând cu ora 17.00. Ei au steaguri tricolore şi pancarte pe care scrie: ”Cod roşu de infracţionalitate în toată ţara”, ”Aţi votat liber la furat”, ”Demisia, Guvern corupt”. Totodată, protestatarii scandează ”Jos Guvernul”, ”Dragnea nu uita, România nu-i a ta”, ”PSD, ciuma roşie”, ”La închisoare, nu la guvernare”, ”Anticipate”.

Spre deosebire de ultimele seri în care gălăţenii au ieşit în stradă, printre manifestanţi se numără numeroşi tineri.

ALBA-IULIA

Update ora 20:30 - Numărul persoanelor care protestează la Alba Iulia a ajuns la aproape 4.000, oamenii mărşăluind pe străzi şi scandând: "Bucureşti nu uita/ Alba e de partea ta!” sau "Ultima soluţie, înc-o Revoluţie!”.

CRAIOVA

Update ora 18:50 - Peste 400 de persoane protestează în Piaţa "Mihai Viteazul" şi afişează bannere şi pancarte cu mesaje la adresa membrilor Partidului Social Democrat. 

Craiovenii au început să se adune în Piaţa "Mihai Viteazul" din Craiova în jurul orei 17.00. "Cerem demisia Guvernului. Ne nemulţumeşte tot la el. Ne aşteptam să facă o asemenea figură", a declarat una dintre craiovencele participante la protest.

Un alt protestatar susţine că membrii Guvernului nu au pregătirea necesară pentru a conduce un minister.

"Am ajuns de râs. Un absolvent de 《Spiru Haret》 să conducă  Ministerul Justiţiei. Uitaţi-vă la CV-urile lor, niciunul nu e pregătit să conducă această ţară", a precizat acesta.

Manifestanţii au plecat în marş către Universitate şi scandează: "Jos PSD".

BUZĂU

Update ora 18:50 - Aproximativ 200 de oameni au început să se adune în centrul oraşului începând cu ora 18.00. Ei au fluiere, steaguri, vuvuzele, precum şi pancarte pe care scrie: ”În democraţie, hoţii stau la puşcărie”, ”Amnistie pentru voi doar în viaţa de apoi”, ”Să vă fie frică, poporul se ridică”, ”Ordonanţe dedicate, cu urgenţe inventate”.

De asemenea, manifestanţii strigă: ”Mesaj de la Buzău, mergeţi la bulău”, ”DNA să vină să vă ia”, ”Dragnea nu uita, România nu e ta”.

Printre protestatari sunt numeroşi părinţi cu copii şi tineri. La acţiune participă şi consilieri judeţeni de la PNL şi membri USR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » BREAKING NEWS! INCIDENTE VIOLENTE la protestul din Piaţa Victoriei! Doi jandarmi au fost răniţi. Cel puţin 20 de huligani au fost urcaţi în duba Jandarmeriei