Racoș, satul aflat într-o zonă cu adevărate capodopere ale naturii
În lipsa promovării sau a investiţiilor, locuri de o frumusețe rară din România rămân bine ascunse între văi şi dealuri! Într-un sat aflat la doar o oră de mers cu maşina de Braşov, există o adevărată comoară naturală.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
În lipsa promovării sau a investiţiilor, locuri de o frumusețe rară din România rămân bine ascunse între văi şi dealuri! Într-un sat aflat la doar o oră de mers cu maşina de Braşov, există o adevărată comoară naturală. În aceeaşi arie protejată se află ultimul vulcan care a erupt în România, un lac de culoarea smaraldului înconjurat de dealuri, dar și coloane imense de roci vulcanice.
Aventura începe chiar din satul Racoş. Acolo, turiştii străbat străduțe înguste, mărginite de case săsești. La ieşirea din sat, pe un drum pietruit, cu maşina sau pe jos, în cel mult 15 minute ajungem la Complexul Geologic Racoș.
Două indicatoare ne anunţa că aproape am ajuns, dar şi că drumurile se despart. Cărarea din stânga ne duce paşii spre Lacul de Smarald şi spre ultimul vulcan care a erupt vreodată în România. Un ansamblu de culori defineşte acum spaţiul.
Printre dealurile Racoșului, găsim o altă capodoperă a naturii, Lacul de smarald. Lacul s-a format într-o fostă carieră, iar după ce exploatarea a fost oprită, ape de la ploi şi de la topirea zăpezilor. Lacul are 10 metri adâncime, iar denumirea îi provine de la culoarea superbă de smarald a apei.
Tot acolo există şi Coloanele de Bazalt, înalte de maximum 15 metri, formate în urma te datorită răcirii rapide a lavei.
Complexul Geologic Racoș este declarat arie protejată din anul 2005. Până atunci însă materialul vulcanic de aici a fost exploatat. Ba chiar s-a folosit şi la ridicarea Cetății Rupea și a Castelului din Racoș, o construcție medievala ce datează din 1664.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰