Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Sistemul public de radioterapie de stat din România are mai puţine aparate decât acum zece ani!

Radioterapia de stat din România este la un pas de moarte. La fel cum sunt şi bolnavii de cancer care-şi pun speranţele în acest tratament.

de Redactia Observator

la 03.02.2018 , 00:29

Radioterapia de stat din România este la un pas de moarte. La fel cum sunt şi bolnavii de cancer care-şi pun speranţele în acest tratament. Ţara noastră are mai puţine aparate decât acum 10 ani, iar pregătirile pentru cele noi, cu fonduri de la Banca Mondială, încă nu au început.

Aşa arată holul unei săli de aşteptare în faţa unui aparat de radioterapie. 

Numai că în România doar unul din trei pacienţi va fi salvat la timp. 

Vezi și

Mircea Savu, şeful Secţiei de Radioterapie, IOB: "Tot ce înseamnă radioterapie, respectiv centre de stat şi private, pot iradia o treime din pacienţii care au indicaţie de radioterapie, iar dacă e sa stabilim dacă aceşti pacienţi sunt iradiaţi în condiţii tehnice şi la timp...mai bine să nu discutăm."

În Bucureşti au mai rămas 3 centre de radioterapie de stat: Institutul Oncologic, Spitalul Colţea şi Spitalul Militar. Cel mai nou centru din Capitală este la Colţea. Dar şi aici aparatele încep să atingă vârsta pensionării. Au prioritate cazurile grave. Restul - ajung pe o listă de aşteptare. 

Bogdan Lişcu şeful Secţiei de Radioterapie Colţea: "Problemele mari sunt la pacienţii care necesită internare continuă, deci cu pat, unde listele pot merge şi până la 3 luni."

La Institutul Oncologic, mai funcţionează două din patru aparate. 

Un aparat este defect de peste 3 luni. Producătorul nu-l mai fabrică, iar piesa se găseşte extrem de greu.

Procedura de licitaţie a început acum o lună. 

Doar că aici intervine o altă problemă.

Rodin Traicu, preşedintele CNCAN: "CNCAN-ul nu va da autorizaţie pe o improvizaţie, ci acea piesă rebuie să facă parte din echipamentul original."

Iar spaţiul pentru aparatul nou, promis de Ministerul Sănătăţii, încă arată ca o pivniţă.

La spitalul Elias, de doi ani, radioterapia nu mai există. Iar medicii şi asistentele au plecat rând pe rând la privat. România ar avea nevoie de 300 de radio-oncologi, 250 de fizicieni experţi medicali şi 500 de asistenţi medicali de radioterapie. În locul aparatelor şi al personalului, la Elias s-a instalat igrasia.

Şi aici ar urma să vină un aparat de la minister. Pentru amenajarea spaţiului, este nevoie de cel puţin 800 de mii de euro. 

Fostul ministru al Sănătăţii se blochează când reporterii Observator îl întreabă dacă alocă bani şi pentru dotarea spaţiilor. 

În toată ţara, situaţia este identică. România are în total 20 de aparate de radioterapie care funcţionează azi da, mâine poate nu. Programul de la Banca Mondială se aplică abia acum, la 4 ani de la primele discuţii.

Vor ajunge într-un final 8 aparate de radioterapie în ţară. 2D, deşi în toate ţările europene funcţionează de ani buni terapia 3D. România este, pentru al doilea an consecutiv, ţara cu cel mai slab sistem de sănătate din Europa, potrivit ultimului raport.

La Constanţa, singurul aparat este la privat, dar este defect . Până la urmă, la Spitalul Elias vor merge 180 de mii de euro. Mult prea puţin pentru amploarea lucrărilor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri sociale » Sistemul public de radioterapie de stat din România are mai puţine aparate decât acum zece ani!