Antena Meniu Search
x

Video Ramadanul, luna pocăinţei şi sacrificiului. Ce nu au voie să facă musulmanii timp de o lună şi cum arată o zi din viaţa lor

Este sărbătoare în lumea islamică. A început Ramadanul, luna pocăinţei şi sacrificiului, care are menirea de a-i apropia pe credincioşi de Dumnezeu. Timp de o lună, musulmanii n-au voie nici să mănânce, nici să bea cât timp soarele este pe cer. 

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 26.03.2023, 11:27

Vezi și

De cum păşesc în Geamie, femeile trebuie să se descalţe şi să aibă capul acoperit. Sunt câteva reguli stricte, în timpul rugăciunilor.

Femeie: Ca şi când ne rugăm la doamne-doamne, de asta ridicăm mâinile sus, noi totul cerem de la El. Dă-ne sănătate, dă-ne putere. 

Femeie: Venim curate de acasă. Fiecare stă la locul lui, nu se vorbeşte şi până vine imam fiecare stă şi citeşte. 

Ce sărbătoresc musulmanii de Ramadan

Pe acelaşi subiect

Timp de 30 de zile sărbătoresc momentul în care Coranul, cartea sfântă a lumii islamice, i-a fost relevat profetului Mahomed. 

Erghiun, imam: Cele cinci rugăciuni obligatorii pe zi. Iar noaptea este rugăciunea specifică lunii lui Ramadan, este rugăciunea de Taraweeh care se ţine după rugăciunea de noapte. 

Rugăciunile continuă şi acasă. Credincioşii se trezesc în miezul nopţii să aibă timp pentru un ritual obligatoriu: îşi spală mâinile şi faţa, pentru a fi curaţi în rugăciune.  

Sadie Seicamet, musulman: La trei şi jumătate mă trezesc. De 3 ori ne spălam pe mâini, 3 ori gura, nasul, 3 ori faţa, 3 ori mâna dreaptă, stângă, capul şi picioarele, mâinile până la cot neapărat.  

Trebuie să se abţină de la mâncare, băutură sau medicamente

Considerată luna sfântă a islamului, Ramadanul este perioada în care musulmanii trebuie să se abţină de la mâncare, băutură sau medicamente de la răsăritul şi până la apusul soarelui. Odată cu asfinţitul, credincioşii îşi "întrerup postul" cu o masă denumită iftar. 

Afuzii Chiamiran, musulman: Se mănâncă o curmală, una-două, câte doriţi. Este pentru sănătatea organismului, ţine şi de foame. Este foarte bună şi pentru creier. Profetul a ţinut postul cu o singură curmală.

Sadie Seicamet, musulman: E postul cu de toate, să îţi ţii gura la toate, fără bârfa, fără răutăţi.

Postul este obligatoriu, cu câteva excepţii

Cine nu apucă să ţină post, oferă bani familiilor nevoiaşe. Postul este obligatoriu, cu excepţia femeilor însărcinate ori care alăptează. Postul negru se va sfârşi pe 21 aprilie. Atunci începe pentru musulmani perioada bairamului. Timp de trei zile copiii primesc dulciuri, iar cei tineri merg să se ospăteze la rudele mai în vârstă. 

Erghiun, imam: Este luna în care ne pregătim, luna în care ne şlefuim sufleteşte, ne adunăm gândurile şi încercăm să devenim persoane mai bune, iar celelalte luni să fie oglindirea şlefuirii noastre în această lună. 

Islamul este a doua religie răspândită în lume, cu peste 2 miliarde de adepţi. Aproape 65.000 de musulmani trăiesc în România, majoritatea în Dobrogea.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Ramadanul, luna pocăinţei şi sacrificiului. Ce nu au voie să facă musulmanii timp de o lună şi cum arată o zi din viaţa lor