Un raport al autorităților arată motivele care ar fi transformat Suceava în focar de coronavirus
În ziua în care Suceava a redevenit un oraş liber, raportul care arată dezastrul de la Spitalul Judeţean a ajuns pe masa ministrului Sănătăţii.
- Peste 200 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit la Suceava.
- Peste 3.300 de persoane din Suceava s-au infectat cu noul coronavirus.
În pagini întregi şi negru pe alb, conducerea militară reclamă că medicii au fost expuşi pericolului de infectare, că nu s-au făcut testări la timp şi că spitalul funcţiona la capacitate de avarie.
Aseară, ministrul de Interne le-a mulţumit nu doar localnicilor, ci şi autorităţilor locale.
Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Sunteţi eroii noştri, sunteţi nişte învingători. Şi pentru toate acestea vă mulţumesc din suflet dumneavoastră, medicilor care au luptat în prima linie, colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, prefectului şi preşedintelui Consiliului Judeţean.
Învingători după o luptă care arată aşa: Suceava, peste 200 de morţi. Un sfert din numărul total al deceselor din România. Cea mai mare rată de infectare din întreaga ţară. Peste 3.300 de cazuri - adică peste 20% din total. Un focar scăpat de sub control luna trecută.
Ionel Oprea, secretar de stat: Era o navă în derivă, fără cârmă, fără cârmaci, da?
O spune chiar generalul care a condus Spitalul Judeţean din Suceava timp de o lună. Dezastrul pe care l-a găsit acolo l-a descris punct cu punct într-un raport care a ajuns pe masa procurorilor şi, astăzi, şi pe masa ministrului Sănătăţii.
Conducerea instituţiei nu mai era eficientă. Sectoarele în care erau internaţi pacienții cu coronavirus funcționau la o capacitate de "avarie". Iar protecţia personalului, cu mici excepţii, era inadecvată, necorespunzătoare, improvizată.
Ambulanțier Suceava: Am avut şi echipamente rele, care se rup. A trebuit să improvizăm cu saci de gunoi, cu bandă. Păi trebuia să ne protejăm cumva. Cum să ne protejăm?!
Fără protecţie, sute de cadre medicale au fost infectate cu COVID doar în Suceava. Medici, asistenţi şi infirmieri - testaţi târziu şi laolaltă, riscând să ducă virusul şi în afara spitalului.
Asistentă medicală spital Suceava: De la noi de pe secţie, 80% infectați, şi asistenta-şefă e bolnavă, şi medicul şef de secţie e bolnav şi asistente foarte multe, zeci.
Mama unui copil infectat cu Covid: Asistentele ies cu acelaşi costum, consultă un om infectat, vine la copil, pune mâna pe copil. Nu se dezinfectează, nu-şi dă jos costumul deloc.
Capacitatea de testare era redusă, se mai arată în raport.
Şi totuşi, înaintea multor cadre medicale, au fost testaţi angajaţi de la Consiliul Judeţean, în frunte cu preşedintele Gheorghe Flutur. Trecut drept medic în listele oficiale. Din greşeală, a explicat atunci medicul epidemiolog.
Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava: Am sunat-o eu, din spital, şi am întrebat-o: Doamnă, trebuie să clarificaţi. Cum am apărut eu medic trecut? Mi-a spus: O să dau în scris o declaraţie cum s-a întâmplat şi îmi asum, a fost o eroare în acea seară din cauza mea.
Discuţia a fost înregistrată.
Pe aceleaşi liste, şi alţi membri din cabinetul lui Gheorghe Flutur apăreau drept cadre nedicale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰