Ratele la dezvoltator, alternativa băncilor
Cine nu vrea să îşi piardă timpul la ghişeele băncilor, îşi poate cumpăra o locuinţă în rate, cu plata la dezvoltator. Însă ofertele nu sunt de fiecare dată în avantajul clienţilor.
Cine nu vrea să îşi piardă timpul la ghişeele băncilor, îşi poate cumpăra o locuinţă în rate, cu plata la dezvoltator. Însă ofertele nu sunt de fiecare dată în avantajul clienţilor.
Mulţi dintre dezvoltatorii imobiliari din România au oferte de vânzare a locuinţelor în rate, fără vreun drum la bancă.
De exemplu, pentru un apartament cu două camere în valoare de 40 de mii de euro din zona Colentina, un constructor cere suma în rate eşalonate pe 8 ani. Rata este de o mie de euro pe lună, iar clientul nu este obligat să achite vreun avans.
Analiştii imobiliari atrag atenţia că multe dintre contractele pentru locuinţele în rate sunt pline de capcane. Multe dintre ele conţin penalităţi şi costuri ascunse care pot majora plata lunară. În plus, în cazul în care dezvoltatorul intră în insolvenţă, clientul are şanse mici să-şi recupereze banii. Iar în multe situaţii, constructorul amână transferul de proprietate către client până la finalizarea sumei totale. Sunt şi motivele pentru care, din această lună, dezvoltatorii impobiliari trebuie să se înscrie într-un registru al Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului, pentru o evidenţă a clauzelor din contractele de vânzare a locuinţelor în rate.
Cei care aleg să-şi cumpere o locuinţă în rate la dezvoltator sunt sfătuiţi de specialiştii pieţei să fie însoţiţi de avocaţi şi să-şi facă bine calculele. Pentru că, în multe situaţii, la finalul perioadei de plată, clienţii plătesc mai mult decât dublul valorii locuinţei. Şi chiar mai mult decât ar plăti la bancă.
Anul trecut, în România, s-au vândut 450 de mii de locuinţe, dintre care 14 mii doar în Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰