Răznitul oilor, prilej de sărbătoare pe Dealurile Prigorului
Pe Dealurile Prigorului, momentul despărțirii oilor din turmă, denumit şi "răznitul oilor", este prilej de sărbătoare pentru comunitate. Bucuria reîntâlnirii oierilor cu sătenii şi a reîntregirii familiei este sărbătorită prin cinstirea oierilor cu bucate şi rachiu.
- La munte toamna începe să îşi facă simţită prezenţa.
- Vremea se răceşte, ziua se scurtează, iar oierii încep să coboare oile dinspre muntre spre sat.
La mijlocul lui septembrie, după Înălțarea Sfintei Cruci şi Sfânta Sofia, ciobanii coboară oile de la munte şi le pregătesc de iernat. Momentul este prilej de bucurie în comunitate aşa că este sărbătorit cum se cuvine.
Localnic: După ce tot anul oile stau aici, vin bacii, că aşa le zice, mulg oaia, le iau caşul şi fac ce fac. Când vine toamna se "răznesc oile". Fiecare îşi ia oile acasă la el şi se face o sărbătoare. Pe vremea mea, noi eram la pădure, nu aici, cum e aici deasupra satului.
Şi cum orice sărbătoare are nevoie de mâncare. Tocana ciobănească bogată în boia este momentul mult aşteptat al zilei.
O altă tradiţie cere ca laptele gras obținut din mulsul oilor pentru ultima oară la munte să fie combinat cu caş şi dat păstorilor. Produsul obţinut poartă numele de "balmăj".
Anul acesta pandemia a schimbat faţa sărbătorii, oamenii au renunţat la tradiţionala horă care marca finalul sărbătorii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰