Răzvan Sava (PNL), ales primar interimar al Capitalei
Consilierul general PNL Răzvan Sava a fost ales primar interimar al Capitalei, cu 34 de voturi pentru şi 11 voturi împotrivă
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Consilierul general PNL Răzvan Sava a fost ales primar interimar al Capitalei, cu 34 de voturi pentru şi 11 voturi împotrivă, în şedinţa extraordinară de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) s-a întrunit, miercuri, în şedinţă extraordinară, după ce, marţi, într-o altă şedinţă extraordinară, a fost demis din funcţia de primar interimar al Capitalei Ștefănel Marin, la două luni după ce a fost desemnat în locul lui Sorin Oprescu, acuzat de fapte de corupţie. Odată cu el, a fost revocat din funcţia de viceprimar interimar Cornel Pieptea (PNL). Cealaltă poziţie de viceprimar este ocupată de Dan Darabont (PSD).
Miercuri, pe ordinea de zi a CGMB este alegerea unui nou viceprimar şi desemnarea unui viceprimar care să exercite atribuţiile de primar interimar.
Consilierul PNL Richard Radu l-a propus în funcţia de viceprimar pe colegul său Răzvan Sava, în timp ce consilierul independent Cristinel Deaconescu l-a propus pe consilierul PMP Lucian Iliescu.
Consilierii generali l-au votat pe Răzvan Sava, cu 35 de voturi "pentru", în timp ce Iliescu a obţinut nouă voturi "pentru".
PNL a anunţat, marţi, că îl susţine pentru funcţia de primar interimar al Capitalei pe consilierul Răzvan Sava.
Şedinţa extraordinară convocată marţi de consilierii generali avea pe ordinea de zi un singur proiect de hotărâre, respectiv cel privind aprobarea unui nou Regulament de organizare şi funcţionare a CGMB.
În timpul şedinţei, consilierul PNL Richard Radu a propus includerea pe ordinea de zi şi a proiectului de hotărâre privind schimbarea primarului interimar. Richard Radu a arătat că multe dintre prevederile din Acordul pentru Bucureşti, un program al PNL, nu au fost îndeplinite, deşi Ştefănel Marin a semnat acest document atunci când a fost desemnat în funcţie, în 15 septembrie.
Liberalii din CGMB au susţinut că primarul interimar al Capitalei "trebuie să plece imediat pentru că nu este capabil să administreze problemele grave ale Bucureştiului", susţinând că orice zi pe care Ştefănel Marin o mai petrece la conducerea Primăriei Generale "înseamnă o întârziere în soluţionarea problemelor existente".
PNL îl acuză pe Ştefănel Marin că ar fi "întârziat nejustificat" adoptarea bugetului RADET, "măsură minimală care să permită continuarea activităţii Regiei", şi că nu a reuşit să găsească o soluţie în ceea ce priveşte corelarea preţului gigacaloriei reglementat de ANRSC şi preţul pe care Primăria îl plăteşte regiei.
De asemenea, liberalii îl acuză pe Ştefănel Marin că nu a pus în aplicare punctul din Acordul pentru Bucureşteni privind auditul la nivelul Primăriei, susţinând că, "în ciuda hotărârii de Consiliu General care îi permite şi îl însărcinează pe Primarul Capitalei să contracteze servicii de audit, nici până în prezent nu avem o situaţie a implementării acestei decizii".
În rândul nemulţumirilor liberalilor cu privire la activitarea primarului interimar se numără şi faptul că primarul UNPR ar refuza să publice contractele de achiziţii publice, dar şi faptul că Ştefănel Marin "nu a propus şi nu a luat nici o măsură concretă" privind RATB.
Surse politice declarau de luni, pentru MEDIAFAX, că primarul general interimar al Capitalei, Ştefănel Marin, ar putea fi destituit din funcţie prin votul consilierilor generali ai PSD şi PNL, însă precizau că cele două partide nu s-au înţeles şi asupra unui înlocuitor.
Potrivit surselor citate, discuţiile pentru destituirea primarului interimar din partea UNPR au început în urmă cu aproape o săptămână, după ce acestuia i-au fost aduse mai multe critici, atât în spaţiul public, cât şi în rândul partidelor reprezentate în Consiliul General al Muncipiului Bucureşti.
Consilierul general UNPR Ştefănel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei pe 15 septembrie, după ce a fost numit viceprimar în locul lui Cornel Pieptea (PNL), care a demisionat. Celălalt viceprimar, Dan Darabonţ (PSD), a anunţat că partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar, consilierii PSD fiind minoritari. După desemnarea lui Marin primar interimar, Pieptea a ocupat din nou, interimar, poziţia de viceprimar lăsată vacantă de cel dintâi.
Oprescu a fost suspendat din funcţia de primar general al Capitalei în 15 septembrie, după ce instanţa a decis definitiv arestarea preventivă a acestuia, pentru luare de mită. Recent, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată, acesta fiind în arest la domiciliu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰